REVIEWOnkyo

Onkyo C-7000R CD-speler

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 05 november 2011 | Fotografie Werner Ero | Onkyo

Van de drie aangeleverde apparaten krijgt de C-7000R cdspeler (43,5 cm breed, 9,9 cm hoog, 31,52 cm diep en 12 kilo zwaar) van mij beslist de nominatie van meest elegante. Het apparaat heeft gewoon een bepaalde sierlijkheid en mooi gekozen verhoudingen die soms ook een auto of ander product kan hebben. Het weet je op een bepaalde manier te raken, zeker als u het apparaat in ‘levende lijve’ voor u ziet staan. Mogelijk komt het ook doordat er enkel de meest noodzakelijke knoppen aanwezig zijn en de rest gewoon met de afstandsbediening moet worden uitgevoerd. Beslist ook een eervolle vermelding verdiend het mooie cd loopwerk en de degelijk uitgevoerde schuifl ade die echt soepel loopt! Waar vind je dat tegenwoordig nog?

De achterzijde ademt ook de heerlijke eenvoud van dit concept uit en bevat naast een tweetal RCA (cinch) bussen en een niet geaarde netstekker aansluiting, enkel nog drie digitale uitgangen te weten AES/EBU (gebalanceerd), S/PDIF (single ended coaxiaal) en Toslink (optisch). Inwendig is het apparaat feitelijk verdeeld in drie compartimenten. Het linker bevat de twee voedingen, het middelste het compleet afgesloten loopwerk en het rechts bevat de grote hoofdprintplaat met daarop ondermeer het digitale hart van deze C-7000R in de vorm van twee separate Burr Brown PCM1792 chips. Deze transformeren het 16-bits cd signaal, omhoog tot 192 kHz/24-bit. Als laatste kan ik nog melden dat zoals bij veel moderne spelers, er veel aandacht is besteed aan het inwendige kloksysteem om jitter al bij voorbaat al zo veel mogelijk te voorkomen.

Luisteren

En dan volgt nu het moment van de waarheid. Alle vondsten, knowhow, marketingstrategieën, materiaalkeuzes en ga zo maar door, hebben geen enkele zin gehad als het product niet doet wat het moet doen, namelijk binnen zijn prijsklasse op zo goed mogelijke wijze de muzikale boodschap overbrengen. Aangezien ik de allereerste was in Nederland die deze set ter beoordeling kreeg was het allemaal nog hagelnieuw. Nu weten we allemaal dat nieuwe producten eerst een poos moeten inspelen om echt goed te klinken, maar toch heb ik bewust nieuw uit de doos geluisterd om een indruk te krijgen wat er dan gebeurd. Nou, dat viel mij eigenlijk helemaal niet tegen en na het eerste kwartier kan ik al een zucht van verlichting slaken omdat meteen al duidelijk is dat deze set in essentie gewoon klopt. Na enkele weken langer spelen, worden stap voor stap zowel de apparaten als kabels door andere varianten uitgewisseld en komt er een helder en duidelijk beeld wat elk component doet.

Buiten de eigen context is de C-7000R cd-speler zonder meer het meest universele apparaat van dit drietal. De speler klinkt los, open, tonaal goed in proportie en goed gedefi nieerd en doortekent. Vooral het mooi gelaagde ruimtelijke 3D beeld laat weer eens goed horen wat voor extra meerwaarde een correct geïmplementeerde oversampling kan bieden. Eigenlijk ben ik heel tevreden over deze speler die voor zijn € 1.500,- een scherpe aanbieding is. De voor- en eindversterker zijn vooral als duo beluisterd. Dit omdat ik denk dat de toekomstige koper ze vrijwel altijd als duo aan zal gaan schaffen en daar dus geen gebruik van andere merken zal worden gemaakt. Gehoormatig is al snel duidelijk dat ook deze P-3000R voor- en M-5000R eindversterker, gehoormatig in dezelfde kwaliteitshoek zitten als de cd-speler. Toch liggen de kwaliteiten hier iets minder dicht aan de oppervlakte en is het meer de homogeniteit en een prettige ontspannenheid die als eerste opvallen. Opvallend is dat de M-5000R in de praktijk toch wat minder krachtig overkomt dan zijn uiterlijk doet beloven. Het is daarbij niet zozeer het maximaal haalbare volume wat met de opgegeven 2 x 80 Watt aan 8 Ohm (1 x 170 Watt) natuurlijk ruim voldoende is als meer het ietwat ontbreken van dynamische expressie. Het is luistert allemaal heel keurig en gedegen en misschien daarom soms iets te weinig gedurfd en aanstekelijk? Detailinformatie is zeker met gebruik van de C-7000R cd-speler, uitstekend en de weergave is mooi schoon maar nooit steriel of kaal. Als laatste is de DAC van de C-3000R voorversterker nog flink aan de tand gevoeld en ook die laat geen steken vallen en laat de resolutie en kwaliteit van het gebruikte medium prima horen.

De Onkyo Reference set blijkt een mooie alleseter te zijn waarbij geen muziekstijl een bepaalde voorkeur oproept en de luisteraar mooi ontspannen op bijna ieder volumeniveau van zijn favoriete muziek kan genieten. Het laag is daarbij goed van omlijning en timbre, maar gelukkig niet overcontroleerd. Het middengebied en hoog zijn behoorlijk neutraal en laten genoeg horen zonder een scherp of overbelicht randje te krijgen. De set laat gemiddeld goed de kwaliteiten van de verschillende merken en typen kabels horen en dat is eigenlijk goed nieuws, want dan heeft het alleen zin om in kabels te investeren die prijstechnisch aansluiting vinden bij deze spullen. Qua werking is deze set tijdens de gehele testperiode volledig probleemloos gebleken en zijn er vele genoeglijke uren mee beleeft. Op de cd-speler na zijn het gehoormatig gezien geen echte hoogvliegers die tot ver boven hun prijsklasse weten uit te stijgen. Dat lukt het trio niet. Maar kies je met zorg je kabels en luidsprekers en tel je de uitrusting en de tactiele kwaliteitsbeleving er ook nog bij, dan is het voor het gevraagde bedrag zonder meer een mooie en verantwoorde investering die mooi in balans is en ook qua uitrusting helemaal bij de tijd.

EDITORS' CHOICE