REVIEWWharfedale

Weergave en conclusie

Bij het testen van een satelliet/subwoofer combinatie start ik altijd met een gewone stereo-opstelling. Ik doe dat allereerst omdat ik vind dat een luidsprekersysteem dat is ontwikkeld voor surroundweergave ook in stereo goed moet kunnen presteren. Daarnaast geeft deze benadering een beter inzicht in hoe de afzonderlijke onderdelen van het systeem functioneren. In die eerste opzet wordt de sub direct aangestuurd vanuit een mijn VTL deLuxe voorversterker en de satellieten via een Rotel RB-1070 eindtrap.

Wat ik meteen merk is dat de Wharfedale DX-1 satellieten beduidend meer laag produceren dan je volgens de specificaties zou verwachten. De satellieten geven los van de sub al een behoorlijk gedetailleerd klankbeeld. Echt helemaal zonder de sub kunnen de satellieten echter niet omdat je dan toch wel een boel in het klankspectrum mist. Het inregelen van de sub loopt soepel en je creëert snel en eenvoudig een evenwichtige, uitgebalanceerde weergave. Niets in dit DX-1 HCP systeem verwijst naar de boem-sis weergave die ik helaas nog steeds veel hoor bij vergelijkbare systemen. Het klankbeeld is juist evenwichtig met een gecontroleerd en netjes gedoseerd laag dat soepel en geleidelijk overloopt naar het middengebied.

Daarmee wordt aangetoond dat Wharfedale het kritische overnamepunt tussen de sub en de satellieten goed op elkaar heeft afgestemd. Voorwaarde om dit te bereiken is uiteraard een juiste opstelling waarbij ik de Dolby aanpak veruit prefereer. Daarbij wordt de sub tussen de twee frontspeakers geplaatst en dus niet ergens achter de bank weggestopt. Ongeacht de huissituatie en inrichting leidt dat doorgaans tot de beste resultaten en zo ook hier. Ook het stereobeeld is mooi stabiel en het geluid komt goed los van de luidsprekers en heeft ook diepte. Qua dynamiek is het DX-1 systeem ietwat ingetogen maar dat karakter past bij de eigenschappen van een gesloten systeem. De dynamiek is namelijk wel natuurlijk en droog en zeker niet uitbalans of ongecontroleerd.

In een 5.1 opstelling gebruik ik een NAD T744 AV-receiver en het basiskarakter van het DX-1 HCP systeem blijft dan behouden. Het geluidsbeeld is mooi homogeen met een rustige weergave over het hele frequentiebereik met soepele overgangen tussen de luidsprekers. Ook hier merk je dat de dynamiek ietwat terughoudend is maar dat is zeker geen onprettige eigenschap. Veel concurrenten zijn op dit vlak juist erg onnatuurlijk en overenthousiast. Wat het DX-1 HCP systeem doet past bij de eigenschappen van een gesloten systeem en dat is rustig, gebalanceerd en heel natuurlijk. Een sterke eigenschap is de natuurgetrouwe en zuivere weergave die completer is dan je van zo’n betrekkelijk klein systeem verwacht. Door zijn afmetingen zijn er natuurlijk beperkingen wat betreft zijn maximale niveau maar voor normaal gebruik, levert hij meer dan genoeg. Meer zelfs dan je zou verwachten.

Conclusie
Wharfedale laat met dit aantrekkelijk geprijsde systeem weer echt van zich horen op de manier waarop Wharfedale bekend is geworden. Veel kwaliteit voor een scherpe prijs is hier het verhaal en dat geldt voor alle facetten. Zowel de bouw, het uiterlijk, de afwerking als de weergave zijn van een uitstekend niveau, kwaliteiten die je wellicht niet voor deze prijs verwacht. Het geluid is heel evenwichtig, neutraal en vooral heel plezierig om lang naar te luisteren. Een echte aanrader voor degene die een compact maar mooi luidsprekersysteem zoekt voor zowel stereo als surround.

Prijs: € 599,- voor het hele systeem

Aanvullende informatie
New Transtec, Krimpen a/d IJssel
Tel. +31 (0)180-590184
Website Transtec
Website Wharfedale 

EDITORS' CHOICE