REVIEWT+A

Luisteren

Max Delissen | 02 januari 2012 | T+A

Omdat ik slechts acht dagen over het (gelukkig al wel ingespeelde) apparaat kon beschikken heb ik in korte tijd veel naar de T+A Music Receiver geluisterd. De algemene muzikale indruk die ik daarbij kreeg was er een van snelheid, detail, zuiverheid en dynamiek. Het laag in de track Thanks To You van Boz Scaggs is superstrak en gaat behoorlijk diep. Het is niet aangezet of rommelig, ook niet op hogere volumes. Wel is er onderin het frequentiespectrum een bepaalde ‘slankheid’ die me eigenlijk goed bevalt en waar ik altijd voor zal kiezen als het alternatief een te dikke bas is.

Om de Music Receiver eens goed aan de tand te voelen leek het me wel passend om voor een stukje onvervalste Germaanse Krautrock te kiezen. De symfonische progrock van Grobschnitt is niet wars van enige bombast, het openingsnummer Ernie’s Reise van het album Rockpommels Land is daar een goed voorbeeld van. De ruimtelijke weergave van deze fraaie remaster is uitstekend, en de T+A weet de juiste spanning in het akoestische intro te leggen. De wat holle drums die later invallen verraden de leeftijd van het album, maar qua dynamiek is dit veruit superieur aan tijdgenoten Camel en Pendragon, waar duidelijke invloeden van te horen zijn. Een minder geslaagde weergave zorgt er snel voor dat de wat fragmentarische opbouw van het ruim tien minuten durende nummer erg opvalt, maar de T+A Music Receiver weet er eenvoudig een heerlijk muzikaal en uiterst samenhangend geheel van te maken. Kleine details in de productie komen goed naar voren zonder het contact met het geheel te verliezen.

Ik blijf qua muziek nog even in Duitsland hangen, en kies voor het weinig bekende maar erg leuke album Verlass Die Stadt van Gustav, een bijna-soloproject van zangeres Eva Jantschitsch. Haar muziek heeft een kunstzinnige uitstraling, lekker gek doen en tegelijkertijd heel goed weten waar je mee bezig bent. Allemaal behoorlijk elektronisch en flink geproduceerd, maar ook erg goed op cd gezet. De track Neulich im Kanal heeft een zeer diepe, pompende bas die erg goed te volgen is met de T+A aan het roer. De vele laagjes die ze over elkaar heen plakt zijn keurig van elkaar te onderscheiden en de dynamische sprongen in het nummer worden zonder enige vorm van compressie weergegeven. Wel valt op dat de T+A Music Receiver een zeer lichte neiging heeft om muziek net wat frisser weer te geven dan ik gewend ben. Dat betekent niet dat er scherpte is, maar wel dat je wat beter moet opletten waar je hem mee combineert.

De ultieme lakmoesproef tot slot is het nummer Small Hours van het album One World van John Martyn. De details in deze opname zijn met de T+A Music Receiver zeer goed waar te nemen. Het zachtjes kabbelende water van het meertje, de gakkende ganzen die uit hun slaap zijn opgeschrikt en de verre, nachtelijke achtergrondgeluiden van verkeer en andere mysterieuze dingen worden in een enorme bubble van geluid in mijn luisterruimte geprojecteerd. De mompelende zang van de in 2009 overleden Britse bard is perfect in de geïmproviseerde muziek verstopt, en het onderhuidse ritme van de drumcomputer begint zéér zacht maar is al snel in de mix waar te nemen. Als na bijna 9 minuten de muziek stopt heb ik ook mijn conclusie klaar: de T+A Music Receiver is een uiterst begeerlijk apparaat met een paar kleine kanttekeningen.

Conclusie

Voor de 2790 euro die de T+A Music Receiver volgens de prijslijst moet opbrengen krijg je een volledige stereo-installatie, gecombineerd in één apparaat. Het ziet er strak uit, is eenvoudig te bedienen (als je eenmaal gewend bent aan de dubbele functies van sommige knoppen) en oerdegelijk in elkaar gezet. Het is een kwestie van smaak, maar ik zou er zelf voor kiezen om de Music Receiver te combineren met een luidspreker die een snelle weergave combineert met een enigszins laidback karakter. Die combinatie zal naar mijn mening de juiste balans opleveren tussen resolutie en muzikaliteit.

Het feit dat dit apparaat alles in één biedt is zowel een sterk pluspunt als een nadeel. Een pluspunt omdat de koper een perfect geïntegreerd systeem krijgt dat probleemloos werkt, weinig plaats inneemt en erg goed klinkt. Het vervangt op zijn minst vier losse apparaten. Denk je maar eens in wat dat scheelt aan snoeren achter je hifi-meubel. Maar het nadeel is dat je in de markt moet zijn voor een compleet nieuwe hifi-set. Als je alleen maar op zoek bent naar een streamer of nieuwe cd-speler is de T+A Music Receiver een beetje zoals mijn eerste Zwitserse zakmes: je wil het, maar realiseert je tegelijkertijd dat je meer dan de helft van de functies eigenlijk niet nodig hebt. In dat geval bieden de losse componenten van T+A minstens dezelfde kwaliteit.

Ondanks wat kleine kanttekeningen ben ik onder de indruk van deze alleskunner. En ik durf dan ook de vraag te stellen: mag het ietsje meer zijn? Doe eens gek en neem de beslissing om schoon schip te maken in je hifi-meubel en je hele set te vervangen door deze schoonheid. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Gebruikte Apparatuur:

Versterker

  • Naim SuperNait

Digitale Bron

  • Sonos ZP90
  • Apple Macbook Pro
  • Denon DVD 3910

Luidsprekers

  • OLS Ceramique 1 zelfbouw
  • Magnat Vector 1

Hoofdtelefoon

  • Sennheiser HD 560 Ovation II
  • AKG K-701 

Phonotrap

  • Naim Stageline
  • EAR 834P

Draaitafel

  • Rega P5 met TTPSU, volledige Groovetracer modificatie, Rega upgrade snaar en Lyra Dorian MC element

Bekabeling

  • AudioQuest CV-4 luidsprekerkabel
  • Naim Snaic interlink
  • Van den Hul Integration Hybrid interlink
  • L.A.T. International DI-20mkII digitale interconnect
  • Translator White Connection luidsprekerkabel

Stroomproducten

  • AudioQuest NRG-10 netsnoer
  • Cassiopeia Power X1 netsnoer
  • BlackNoise Eight stekkerblok (ongefilterd)

 

MERK

EDITORS' CHOICE