REVIEWYamaha

Powermanagement

Met de powermanagement functie aan, gaat de versterker automatisch in de wachtstand als deze een bepaalde tijd lang niet gebruikt wordt. Keuzes zijn vier uur, acht uur en twaalf uur.

iPhone, iPod en Bluetooth aansluitingen en mogelijkheden
Uiteraard kun je van Yamaha verwachten dat de R-S700 met iPod/iPhone/Bluetooth compatibiliteit uitgerust is. Op de achterzijde zit een aansluiting voor een Yamaha iPod dock (YDS-10, 11 en 12), een draadloos systeem voor iPod (YID-W10) of een Bluetooth ontvanger (YBA-10). Als je Dock input kiest met de afstandsbediening van de versterker, kun je met deze bediening de iPod functies bedienen; onder andere afspelen, pauzeren, overslaan.

Er is extra aandacht besteed aan het optimaliseren van de geluidskwaliteit, met name de signaal/ruis-verhouding. Daarvoor is een aantal maatregelen getroffen. Er is een onafhankelijk afgeschermd voedingssignaal voor de iPod dock, zodat er geen interferentie is in de vorm van een bromtoon. Ook hebben ze de interface gebalanceerd uitgevoerd zodat het geluid zonder enige ruis binnenkomt. Belangrijke oorzaken van laagfrequent bromtonen, die je vaak tegenkomt met dit soort interfaces tussen mediaspelers en versterkers, zijn hiermee aangepakt. In de praktijk worden dit soort problemen ook vaak opgelost met groundloop isolators die tussen de audiokabels geplaatst worden.

Als de versterker in standby staat, laadt de iPod op als deze is aangesloten op een van de Yamaha iPod docks. Als indicator dat de iPod daadwerkelijk oplaadt, brandt het aan/uit-lampje op de versterker helder.

Alleen op de R-S700 vind je op de achterzijde van de versterker een iPod Video Out aansluiting. Deze kun je koppelen aan je TV video ingang met een composiet videokabel. Je kunt dan video`s vanaf je iPod of iPhone streamen naar je TV. Een zeer handige uitgang, die door vele iPhone/iPod gebruikers dankbaar gebruikt zal worden!

De versterker ondersteunt A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) en AVRCP (Audio en Video Remote Control Profile) voor Bluetooth profielen.

Klankweergave
In eerste instantie leek het een goed idee om de R-S700 te testen met een CD-speler en een paar speakers uit een hoger segment, om te horen hoe de versterker zou presteren. Eerlijk gezegd had ik hoge verwachtingen van deze versterker omdat Yamaha altijd goed scoort in prijs/kwaliteit-verhouding. De eerste test werd gedaan met Sonus Faber Liuto vloerstaande speakers en een Moon CD 3.3 CD-speler. Deze setup was gelijk de beste manier om de CD Direct Amp functie te testen. De eerste indruk was een volle en heldere sound.

Met het liedje New York Minute van de Eagles (When Hell Freezes Over) was het geluid heel transparant; je hoorde precies waar de instrumenten zich bevonden. Toch had het geen 'kippenvel' gehalte. Het nummer miste wat dynamiek, waardoor de band niet 'in your face' stond te spelen. Bovendien werd ik weer even van mijn roze wolk afgehaald toen de volumeknop naar rechts ging. Boven een bepaalde decibelgrens begon de R-S700 een beetje te oversturen; het volume moest meteen weer naar beneden.

MERK

EDITORS' CHOICE