REVIEWBose

Luisteren en conclusie

Eenmaal alles ingesteld is het tijd om televisie te gaan kijken. Verschillende programma’s passeren de revue. En dan vallen een paar zaken op. De integratie tussen subwoofer en soundbar is niet optimaal waardoor het laag - zelfs nadat ik het volume van de subwoofer heb teruggedraaid - onnatuurlijk en soms zelfs overheersend wordt. Daarnaast worden alle uitzendingen in een virtual surround instelling weergegeven. Leuk voor films, maar praatprogramma’s krijgen een vreemde, holle klank wat de verstaanbaarheid van dialogen tijdens stereo uitzendingen niet ten goede komt. Het zou verstandig zijn geweest als Bose de mogelijkheid had ingebouwd om te kunnen kiezen tussen virtual surround-modus en normale stereo, maar helaas blijven de bedieningsopties beperkt tot aan/uit, harder en zachter.

 

Bij films gaat het gelukkig allemaal een stuk beter: de Cinemate® 1SR klinkt dan vol, ruimtelijk en heeft een lekkere laagweergave. Wel is de mate van surround-effect op de achterkanalen, ondanks het ADAPTiQ® systeem, afhankelijk van de akoestiek van de luisterruimte. In mijn woonkamer zijn de zijwanden zo ver weg dat er geen reflecties - nodig om de illusie van achterkanalen te creëren - via deze wanden mogelijk zijn. Bij 5.1 soundtracks klinkt het op de voorkanalen zeker ruimtelijk, maar een echte surroundbeleving, waarbij je echt ‘in’ het geluid geplaatst wordt, is er in mijn situatie helaas niet. In de openingsscène van de film Blitz bevindt de hoofdpersoon zich in een appartement op de eerste verdieping terwijl er op straat mensen aan het schreeuwen zijn. De roepende mensen worden duidelijk een paar meter buiten de soundbar geplaatst. Een knap staaltje voor een soundbar.

Conclusie
De Bose Cinemate® 1SR kost 1499 euro, een bedrag waarvoor je ook een leuke surround-set met vijf luidsprekers en een subwoofer kunt kopen. Maar die kun je natuurlijk niet zo fraai integreren in het interieur als dit Bose-systeem. Want fraai en stijlvol is de Bose soundbar zeker. Daarnaast heeft de Cinemate® 1SR een paar sterke troeven in handen: aansluiten gaat met slechts één (!) signaalkabel en twee netsnoeren, het ADAPTiQ® calibratie-systeem zorgt in de meeste gevallen voor een bevredigende instelling en de subwoofer werkt ook nog eens volledig draadloos. Daarmee is het Cinemate® 1SR systeem een goede oplossing voor consumenten die op zoek zijn naar een mooi en eenvoudig te installeren - en te bedienen - systeem.

EDITORS' CHOICE