ARTIKELSonos

Aanvulling voor je muzieksysteem

De SUB levert volledig digitale geluidskwaliteit. Filterinstellingen, de actieve EQ en de vertragingscorrectie werken digitaal dankzij DSP (Digital Signal Processing), getuned voor een optimaal akoestisch volume en een krachtige bas. In een demoruimte die doorgaans voornamelijk gebruikt wordt voor vergaderingen staan twee PLAY:3’s We Will Rock You van Queen te spelen. Niet in de minste plaats gekozen voor de bas in dat nummer. De twee compacte luidsprekers verzorgen ieder één kanaal van het stereogeluid. Dan laat Mark met de controller op de iPad zien hoe je de SUB aan het systeem toevoegt, en is de muziek opeens ruimtevullend.

Ook bij andere 'zware' nummers, zoals Bridge Burning van Foo Fighters en Supermassive Black Hole van Muse die even later via een PLAY:5 afgespeeld worden, is het verschil in beleving aanzienlijk. Maar dat geldt ook voor subtielere platen, zoals de nummers op de CD van Mumford & Sons. Het resultaat is van de toevoeging van de SUB is steeds een vol en diep geluid, dat aantoont dat je Sonos systeem zich graag laat uitbreiden, ondanks het feit dat een opstelling met bijvoorbeeld twee PLAY:3's al aardig muziek maakt. Er valt ook op te merken dat de tweeters van de luidspreker(s) 'vrijer' zijn om hun ding te doen met een subwoofer die het laag overgenomen heeft, waardoor de totale muziekbeleving verhoogd wordt. 

Nu is 'totale muziekbeleving' natuurlijk net zo'n cliché als 'muziek zoals de artiest het bedoeld heeft', maar het verschil is dan ook het beste te duiden door zelf met de Sonos app mee te maken wat het 'on' en 'off' zetten van de SUB doet, en aan de hand daarvan te bepalen of de 'modulaire uitbreiding' van je hifisysteem de verkoopprijs waard is. Het is immers voor te stellen dat het een brug te ver is om een PLAY:5 van vierhonderd euro aan te vullen met een subwoofer van zevenhonderd. "We richten ons ook erg op het hogere segment, en bijvoorbeeld op de mogelijkheid om een systeem met in-wall luidsprekers aan te vullen met deze subwoofer," licht Mark toe. Daarnaast zullen de demonstraties erg belangrijk zijn om de meerwaarde van de Sonos SUB te kunnen laten horen.

Net als andere Sonos-componenten kun je de SUB bedienen met je computer, smartphone of tablet met de apps die beschikbaar zijn voor iDevice en Mac, pc en Android. De controller van Sonos wordt niet meer gebruikt.

De Sonos SUB is vanaf 19 juni beschikbaar, in pianolak uitvoering en voor €699,- euro. De honderd euro goedkopere matzwarte uitvoering volgt in oktober van dit jaar. Early birds kunnen ‘m hier alvast bestellen. Kijk voor meer informatie en de volledige specificaties op de website.

En kijk ook eens op onze Sonos Special

EDITORS' CHOICE