Vervolg vijf nieuwe receivers Harman Kardon

Redactie HiFi.nl | 10 maart 2004 | Harman Kardon

Elke Harman Kardon receiver bezit een uitgebreid aantal digitale en analoge audio-aansluitingen, inclusief meervoudige coax en optisch digitale audio ingangen en uitgangen. Alle hebben – uitgezonderd de AVR 130 – 6/8 kanaals directe audio ingangen en 7.1-kanaals voorversterker uitgangen (de AVR 130 heeft een 6-kanaals directe audio ingang en een subwooferuitgang). De receivers hebben ook digitale en analoge ingangen op de voorzijde. Exclusief voor Harman Kardon kunnen de audio/video en coax digitale audio ingangen op de voorzijde van de AVR 630 omgeschakeld worden naar opname-uitgangen om een camcorder, CD-recorder, VCR, draagbare audio- en andere apparatuur worden aangesloten voor weergave of opname. De receivers bezitten vele extra functies, zoals het Listener Preference System, waarmee de gebruiker de surround functie kan koppelen met een programmabron; alle uitgezonderd de AVR 130 bezitten luidspreker niveau-instellingen voor elke programmabron en elk DSP formaat. Voorbeeld: de subwoofer kan voor meerkanaals filmgebruik op een ander niveau worden ingesteld als voor tweekanaals beluisteren van muziek-CD’s.

De AVR 630 en AVR 430 bezitten de nieuwste tweeregelige LCD afstandsbediening van Harman Kardon met EzSet (patent nr. 5.386.478) automatisch luidsprekerkalibratie. De voorgeprogrammeerde en programmeerbare afstandsbediening heeft een goed leesbare LC display met logisch gerangschikte toetsen voor gemakkelijke toegang tot alle functies. Tot de bijzondere functies horen het programmeren van macro’s en het programmeren via merknamen in plaats van codenummers. Het doorschakelen van de volume-instelling zorgt ervoor dat de volumeregelaar van de receiver op de afstandsbediening actief blijft ook wanneer deze is omgeschakeld naar een andere audio/video component.

Alle systeem afstandsbedieningen (uitgezonderd die van de AVR 130) bezitten de EzSet functie van Harman Kardon met een ingebouwde geluidsdruk kalibratie systeem waarmee de gebruiker de luidsprekers automatisch kan instellen voor optimale surround sound weergave, ongeacht de samenstelling van de luidsprekergroep of de kamerakoestiek. Het instellen van de luidsprekerniveaus is één van de meest kritische instellingen voor de correcte weergave van filmgeluid en de EzSet functie maakt dat proces nauwkeurig en vrijwel foutloos. In de handinstelling kan de LC display worden gebruikt als een direct afleesbare SPL-meter (Sound Pressure Level = geluidsdruk) voor een nog exactere instelling van de uitgangen. De AVR 130 heeft een programmeerbare A/V afstandsbediening die geschikt is voor meervoudige audio/video systeem componenten.

Voor meerkamer toepassingen bezitten de AVR 630, AVR 430 en AVR 330 versterkers met toewijsbare achter surround kanalen, zodat zij geconfigureerd kunnen worden voor zowel 7.1 als 5.1 plus stereo meer-zone gebruik. Alle drie kunnen toegepast worden in de volledige 7.1-kanaals functie, of omgeschakeld worden naar 5.1-kanaals gebruik voor de centrale kamer, waarbij de overblijvende achter kanalen gebruikt worden voor stereoweergave in een andere kamer. In deze configuratie kunnen de luidsprekers in de centrale kamer met 5.1 systeem en die in de andere kamer met twee afzonderlijke bronnen worden gestuurd. Voorbeeld: kijkers in de centrale kamer kijken naar een DVD film in 5.1 surround sound en luisteraars in een andere kamer luisteren naar een stereo audiosignaal van een andere bron, zoals CD-speler of de tuner. Deze receivers bezitten ook gescheiden audio voorversterkeruitgangen voor het sturen van meerdere zones met externe versterkers zoals de Harman Kardon PA 4000 of PA 2000.

De AVR 630 en AVR 430 hebben bovendien nog het A-BUS Ready® systeem voor gemakkelijk meerkamer aansluiten zonder noodzaak voor externe versterkers. Het A-BUS® systeem maakt gebruik van een standaard CAT.5 Ethernet kabel voor verbinding met een RJ-45 aansluiting op de achterzijde van de receiver in de ene kamer, en met een Harman Kardon voor AB 1 A-BUS geschikte versterker/besturingsmoduul in de andere kamer. De AB 1 afstandsbedieningmoduul biedt stereoversterking met lokale volumeregeling en heeft een ingebouwde IR sensor die standaard met de AVR Zone II afstandsbediening wordt gebruikt en bij alle drie modellen is gevoegd, om de receivers en andere geschikte Harman Kardon bronnen te kunnen bedienen.

De industriële vormgeving van de receivers is opmerkelijk met een high-tech accent, maar toch elegant en gedistingeerd, perfect passend bij de Harman Kardon audio/video componenten en luidsprekers – onderscheidt ze op unieke wijze. Het bovenste deel van de voorzijde is bij allemaal glanzend zwart, geaccentueerd door een volumeregelaar die omgeven is door een oplichtende blauwe ring en een zilveren buitenrand. Het onderste deel van het front is weer zilver en heeft een sobere en functionele indeling. In het bovenste deel is een grote, tweeregelige dot-matrix display opgenomen die desgewenst gedimd of uitgeschakeld kan worden. De AVR 630 en AVR 430 hebben als extra een frontpaneel met gebogen onderzijde en een neerklapbaar paneel waarachter alle behalve de vaak gebruikte bedieningsorganen zijn verborgen.

 


EDITORS' CHOICE