ARTIKEL


Sebastiaan de Vries | 14 mei 2002

Monster

Monster cable houdt zich de laatste tijd veel bezig met spanningsvoorziening. De foto toont de ACS-2500. Dit is een powerconditioner die verschillende aansluitgroepen heeft, voor de componenten uit een hifi of hometheatre set. De AV-2500 zorgt ervoor dat de output constant 230 volt is, ook als een zware eindtrap ineens een enorme current vraagt. Hoogfrequente spikes en stroring worden uit het net gefilterd. Drie displays geven de status van de in- en uitkomende spanning aan.
De prijs wordt verwacht rond de 1700 EUR. voor dit topmodel. Er is al een instapmodel verkrijgbaar voor +/- 400 EUR.
Ik zou zo’n apparaat graag eens voor review thuis proberen.

Meer info:
www.monstercable.com

Denon

Centraal bij Denon stonden de nieuwe AVC-A1SR AV surround versterker en de A1 DVD audio speler. De opvolger van de beruchte AVC-A1SE. De belangrijkste verschillen zijn met de voorganger zijn, de nieuwe D/A A/D converters van Bourbon en de nieuwe Sharc 32 bits DSP’s

Het belangrijkste pluspunt van de nieuwe AVC-A1SR is de mogelijkheid om via de “Denon Digital link” vanuit de nieuwe Denon A1 DVD-audio speler 6 kanaals digitaal naar de AVC-A1SR te gaan. Dit maakt zes dure interlinks overbodig, en de signaalprocessing en D/A omzetting gebeurt nu volledig in de AVC-A1SR zelf. Fraai is de mogelijkheid van de AVC-A1SR om de zes analoge audio ingang (voor SACD) echt analoog te kunnen gebruiken, maar naar wens kunnen de DSP’s er ook tussen geschakeld worden, voor een perfecte bassmanagement.

De A1 DVD speler is intern fraai opgebouwd, met mooie gescheiden secties en een audiofiele uitgangsstage. Echter de 5532 opamps stelde wat teleur, en zagen we daar liever een OPC of andere hoogwaardige opamp, Het is nog afwachten of de A1 als deze straks leverbaar is, regiovrij is.
De AVC-A1SR speelt zo goed als alle surround formaten af. THX ultra2. THX surround EX, DTS Extended surround, DTS 96/24.
Prijzen. AVC-A1SR 4699 EUR. A1 4199 EUR.
Bezitters van e AVC-A1SE kunnen met de upgrade van 900 EUR. voor 98% upgraden naar de nieuwe SR. Het mainboard waar de DAC’s en DSP’s zitten wordt compleet vervangen. De Denon digital link is bij deze upgrade ook ingegrepen.

Meer info:
www.denon.com

Infinity en Harman Kardon

Ook Harman/Kardon maakt flink uit de kluiten gewassen 7 kanaals dolby surround receivers. En deze hier getoonde AVR-8500 is ook nog eens zeer betaalbaar. Net zoals de Denon speelt ook de HK alle gangbare surround formaten af. THX EX, AC3, Prologic2, DTS ES en Neo:6. De AVR-8500 biedt voor de frontkanalen 2x 125 Watt aan vermogen, en 5 x 110 Watt voor de overige. De eindtrappen kunnen per kanaal 85 Ampere aan stroom leveren, en daarmee maakt HK zijn traditie als highcurrent versterkerbouwer nog steeds waar. Elke kanaal kan apart uitgestuurd worden naar een externe eindversterker. De resolutie van de D/A converter is 24 bit 192 Khz. De prijs is 2999 EUR.

Infinity showde haar Intermezzo lijn weergevers. Nadat Infinity verkocht is aan Harman international, heeft het merk een tijdje stilgezeten als het om highend weergevers gaat. Nu is Infinity weer helemaal terug met haar Intermezzo en Prelude lijn. De Intermezzo 4,1 zit net onder het topmodel Prelude. Het laag is actief en dankzij de geschakelde voedingstechniek biedt de laagversterker 850 watt aan continu vermogen. Het frequentie bereik loopt van 23 Hz. tot 22 Khz. De kast is helemaal uit aluminium vervaardigd, en de units zijn van huis uit een metaal keramiek sandwich vervaardigd. Er is veel research naar deze weergevers gepleegd, en de prijs van 4400 EUR. p/st. valt alleszins mee.

Omdat er alleen maar spraak in de film aanwezig was die speelde toen ik binnenkwam, heb ik geen objectief oordeel over de weergevers. De stemmen klonken in ieder geval duidelijk, beheerst en geen harde sss-en.

Meer info:
www.infinitysystems.com
www.harman.com

EDITORS' CHOICE