ARTIKEL


Werner Ero | 22 november 2002 | Fotografie Werner Ero

MC Systems M3Dan nu de hamvraag; heb ik genoeg aan dit toch wat beperkte vermogen?! Bij normale CD’s wel. Er is genoeg geluidsdruk voorhanden voor een serieuze luistersessie op realistisch niveau. Alleen bij erg zacht opgenomen plaatjes zoals het requiem van John Rutter kan het voorkomen dat je niet voldoende volume kunt bereiken. Het hangt van je persoonlijke voorkeuren, gebruikte luidsprekers en grootte van de luisterruimte af welke instelling het meest geschikt is. De triode instelling klinkt in mijn opstelling beter, maar je levert wel het nodige aan dynamiek in.
Toch zijn de verschillen tussen de twee instellingen niet wereldschokkend . Ook in de ultra-lineaire (standaard) instelling klinkt de versterker al prima.

Conclusie

Eigenlijk ben ik best wel enthousiast over dit product. Het is een degelijk uitgevoerde buizenversterker met een fraai uiterlijk en een keurige afwerking.
Het psychische aspect is bij dit apparaat zeker belangrijk want zelf zo’n kwaliteitsproduct in elkaar kunnen zetten geeft een enorme voldoening. Er is nog nooit een apparaat bij mij in huis geweest wat zo veel reacties heeft losgemaakt. Mede door het zelfbouwaspect raken mensen die zelf eigenlijk weinig om geluidsapparatuur geven erdoor geboeid. Iets leukers kun je toch niet bedenken?!
De eigenlijke kracht van dit product ligt in het feit dat iedereen die een beetje handig is op eigen houtje een dijk van een versterker in elkaar kan zetten. Eén die zeker de vergelijking met behoorlijk duurder geprijsde fabrieksapparatuur aan kan. Daar komt bij dat je door het zelfbouw principe voor een relatief laag bedrag een echt high end geluid in huis haalt! De Vanderveen UL40-S2 geďntegreerde buizenversterker mag wat mij betreft met recht zelfbouw high-end worden genoemd.

Update 25 november 2002: Naschrift

Verheugd kan ik mededelen dat de door mij geuite kritiek op de moeizame en onhandige bevestiging van de bedrading van de Alps volumepotmeter door leverancier Amplimo volledig is onderkend. Om dit probleem voorgoed uit de wereld te helpen is er sinds kort een up-date beschikbaar in de vorm van een kleine printplaat met soldeerogen. Mede door de soldeerogen die tevens verder uit elkaar zijn geplaatst is de montage kinderspel geworden en het probleem dus volledig opgelost. De up-date zal in het vervolg bij iedere nieuwe levering bijgesloten zijn.

Werner Ero

 

Gebruikte apparatuur

Gebruikte apparatuur
Luidsprekers: MC-Systems M3 (1e generatie)
CD-speler: Duson CD100 Geintregeerde versterker:
VanderVeen UL40S-2
Voorversterker: Duson C1000
Eindversterker: Duson A10
Interlink CD speler: Siltech Forbes Lake
Interlink voor-/eindversteker: Siltech Forbes Lake, Siltech 4/56 II
Netkabels: NBS monitor IV
Stekkerdoos: Kronenberg
Audiorack: Standdesign

Gebruikte CD`s
Ali Farka Toure with Ry Cooder Talking Timbuktu - World Circuit WCD 040
Loreena McKennitt The visit - WEA 9031-75151-2
Christy Moore King Puck - Pinorrekk records CD-5015
Atrium Musicae de Madrid La Folia de la Spagna - Harmonia Mundi HM 90.1050
John Rutter Requiem - Reference Recordings RR-57CD
Herman van Veen & The Rosenberg Trio Je zoenen zijn zoeter - Polydor 543 009-2
Dead can Dance Spiritchaser - CAD 6008 CD

EDITORS' CHOICE