ARTIKEL

Magnepan - Dynaudio - Dali - Cambridge

Philip van Deijk | 10 juni 2004

Betaalbaarder doch naar verhouding niet minder fraai klinkend was de Virgo luidspreker. De Virgo is een vloerstaander van een meter hoog en weegt ongeveer 30 kg. Het frequentiebereik ligt tussen de 34 Hz en 40 kHz. Met een gevoeligheid van 90 dB laat de luispreker zich makkelijk aansturen. Een dynamisch en krachtig gedetailleerd beeld was in deze setting een lust voor het oor.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Kennen we in Nederland veelal de combinatie Magnepan met GamuT, in Duitsland mogen twee kleine Jeff Rowland monoblokjes de Magnepan’s van signaal voorzien. Genieten was het van de grote 20.1 en een Metronome cd-speler als bron. Een grootse, gedetailleerde en soepel klinkende combinatie.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

De grote Amphion luidsprekers waar we ook al op de V.A.D. kennis mee hebben kunnen maken werden hier aangestuurd door Hegel elektronica. De luidsprekers maken gebruik van de zogenaamde UDD-techniek. Die draagt bij aan minimalisatie van de reflecties in de ruimte, waardoor de luidsprekers makkelijker te plaatsen zijn. Ondanks de lange tijd die ik in de luisterruimte door heb gebracht, miste ik net iedere keer de voorstelling van de Amphions. Maar gezien het grote aantal mensen dat constant in de ruimte bivakkeerde moet het toch wel een aangenaam gehoor geweest zijn.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Dat Dynaudio ook in Duitsland een grote naam is, is te merken aan de grote showruimte die het merk in gebruik heeft genomen. Nieuw in het Dynaudio programma zijn sub-woofers, niet alleen met home-cinema specificaties maar ook zeer geschikt voor stereo gebruik. De sub’s kennen vier voorkeuze instellingen die het meest gebruikt worden voor stereo en home-cinema. Ik heb het over de Sub 300 en Sub 500 die respectievelijk voor 1.250 en 1.750 Euro over de toonbank gaan. Dynaudio claimt voor de sub’s een lage vervorming gekoppeld aan een snelle en diepe laagweergave. Voor het geld krijgt u een afstandbediening bijgeleverd zodat men de sub vanuit de luie stoel in kan regelen. Voor het aansturen van een tweede subwoofer beschikken de 300 en 500 over een slave/master aansluiting. Dat alles maakt de sub’s van Dynaudio in één keer een stuk begerenswaardiger.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Het Canadese merk Totem werd aangestuurd door elektronica van YBA uit Frankrijk. De combinatie klonk lekker los en dynamisch. De Totem Wind trok veel aandacht door zijn opvallende verschijning. Daarnaast de Model 1 van Totem die afwisselend speelde. Digitaal signaal kwam van een, naar ik denk niet in Nederland verkrijgbare cd-speler, Lecteur  cd-speler.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Op basis van de Dali Euphonia serie zijn de Helicon luidsprekers ontworpen. De nieuwe Helicon 800 is een vloerstaander en is perfect te combineren met de ook onlangs uitgebrachte centerluidspreker C200, monitor Helicon 300 en achterwandluidsprekers W200. Ook is er in dezelfde serie een subwoofer beschikbaar, de S600 die het diepste laag moet ondersteunen.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Van het Deense Dali lopen we naar het Engelse merk Cambridge. U ziet wat u koopt bij een Cambridge Azur cd-speler. Netjes en verzorgt opgebouwd.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Cambridge is een merk dat veel kwaliteit en muzikaliteit biedt voor een redelijk bedrag. De set, een lust voor oog en oor heeft u voor nog geen 1.500 Euro in uw luisterruimte staan. Met een stel bijpassende luidsprekers kunnen uw luisteravonden niet meer stuk.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

De Duitse importeur Audio Components heeft een aanzienlijk pakket Amerikaanse High-End merken in zijn pakket zitten en liet dat blijken ook. Zij hadden met het Amerikaanse McIntosh flink uitgepakt en in de ruimte stond voor een klein kapitaal aan apparatuur van dit geliefde merk.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Ook vonden we hier Spectral elektronica die perfect combineerde met BC Acoustics luidsprekers. En de niet in Nederland verkrijgbare Hegel elektronica met zijn typische bouw. 


EDITORS' CHOICE