ARTIKEL

De kleine zeemeermin

De volgende ochtend arriveren we na een korte tussenstop bij “The little mermaid” bij een nu volop in bedrijf zijnd Audiovector. Er heerst prettige, rustige sfeer ondanks de bedrijvigheid. Duidelijk is dat iedereen precies weet waar hij mee bezig is. Aan de diverse werktafels wordt met aandacht en precisie gewerkt aan de producten.

Bij Audiovector is 1 persoon verantwoordelijk voor een compleet product. Van het eerste schroefje tot de initialen die hij zet op de aansluitterminal. Op deze manier blijven de werknemers volledig betrokken bij het product waardoor de kwaliteitsstandaard hoog blijft. Ook biedt dit voor de mensen een hoop afwisseling. Aan 1 van de tafels is iemand bezig om units in Mi1 speakers te schroeven aan de volgende tafel worden de toppers Si6 afgebouwd. Een nauwgezet klusje waarbij alles in het werk gesteld wordt om de glanzend witte lak niet te beschadigen.

Het vastzetten van de units is ook een handeling die aandacht vereist omdat het draaimoment waarmee de diverse boutjes aangedraaid moeten worden verschild. Hierdoor is het mogelijk de krachten die op de units komen te staan te verdelen en zodoende tot de beste prestaties te komen. Nog een tafel verder worden met uiterste precisie de wisselfilters geplaatst. Het solderen gebeurt met de hand en vereist een ijzeren greep op de soldeerbout. Ook het inpakken van de speakers die gereed zijn en het samenstellen van de orders voor de diverse importeurs en winkeliers vind hier plaats. Alles bij elkaar weet deze relatief kleine club mensen op jaarbasis ongeveer 8000 paar luidsprekers te produceren. Een prestatie van formaat!

Audiovector Denemarken

Ondertussen hebben Ole en Peter de 2e demoruimte in gereedheid gebracht om ons een surround demo voor te schotelen waarbij speakers uit de betaalbare K-serie als weergevers dienen. Er is een opstelling gemaakt met een set K3 Signature vloerstaanders als front speakers, een center, 2 subwoofers en een set K1 speakers als surround.
Elektronica is wederom van Arcam, dit heeft mede als reden dat Audivector de import van Arcam in Denemarken verzorgt. Andersom is het zo dat Arcam bij het ontwikkelen en beoordelen van hun apparatuur gebruik maakt van Audiovector speakers. Op een groot scherm worden beelden getoond van verschillende aard. Naast de gebruikelijke muziekfragmenten komen ook de tekenfilm “Toy Story” en een stukje autoracen aan bod. Opvallend is hoe makkelijk de relatief kleine speakers met veel geweld en kracht een bij het beeldformaat passend geluid kunnen produceren. Peter vertelt dat de tweeters extreem betrouwbaar zijn en nauwelijks uitval kennen. Van alle, vele duizenden, verkochte paren heeft men in totaal ongeveer 20 defecte tweeters terug gekregen. Duidelijk is wel dat een goede thuisbioscoop ook met bescheiden middelen goed is in te richten. Waarbij de K3’s ook met normale 2-kanaals muziekweergave hun mannetje staan.

Na dit surroundgeweld wordt het eindelijk tijd de Si6 topspeakers te gaan beluisteren. De felrode exemplaren glimmen ons tegemoet wanneer we de luisterruimte binnen gaan. Alleen al op basis van het uiterlijk snap je dat deze speakers tot veel in staat moeten zijn. Omdat een combinatie met de Arcam versterker en cd-speler wel erg uit de pas loopt worden de Si6 speakers aangestuurd door Naim elektronica. Er wordt gebruik gemaakt van een voor- en eindversterker, een cd-speler met losse voeding en Naim luidsprekerkabels. Uit eigen ervaring weet ik hoe Naim apparatuur klinkt, muzikaal en met veel drive en snelheid. Al bij de eerste klanken is het raak, de combi pakt je bij de keel en laat je niet meer los. Het gepresenteerde beeld is groot en breed. Stemmen worden op hoogte afgebeeld en door de fantastische tweeter is er een ongekende transparantie en openheid. Een pianostuk van Keith Jarret wordt een belevenis. De zaalambiance is fenomenaal de aanslagen op de piano klinken vol en levensecht waarbij er meer dan voldoende druk in het laag geleverd wordt. Mochten we na de surrounddemo toch nog niet helemaal wakker zijn dan is dit na het beluisteren van Rammstein op een heel luid niveau zeker het geval. Opvallend is dat, ondanks dat ik beide artiesten muzikaal niet echt kan waarderen, ik direct in de muziek gezogen wordt. Je kunt niet stoppen met luisteren daar is het geluid te boeiend voor. Diverse andere stukken passeren de revue waaronder klassiek, pop en zelfs een “audiofiele” opname en telkens is er diezelfde betrokkenheid. Met de Si6 serie geeft Ole Klifoth duidelijk zijn visitekaartje af, deze speaker brengt je als luisteraar inderdaad heel dicht bij live muziek.Helaas is de beschikbare tijd beperkt en worden we rond het middaguur weer op het vliegveld van Kopenhagen verwacht, de demo smaakt duidelijk naar meer. Voor de vertrekhal nemen we afscheid van Ole en Peter waarbij ik ze hartelijk bedank voor de gastvrijheid gedurende de afgelopen anderhalve dag, de openheid van zaken en de blik die ik in de Audiovector keuken mocht werpen. Het is me andermaal duidelijk geworden dat een enthousiast team met gemotiveerde mensen, een eigenaar met een visie en de durf om niet altijd de gebaande paden te bewandelen samen in staat zijn heel mooie producten te maken. rn telkens is er diezelfde betrokkenheidaronder klassiek, pop en zelfs een ammstein op een heel luid niveau zeker het geval.


Audiovector
Orient Plads 1
DK-2100 Copenhagen
Denemarken
www.audiovector.com


Importeur
Top Hifi
Slangekruid 24
2681 XC Monster
Tel. 0633892644

EDITORS' CHOICE