ARTIKEL

Factory Tour: First stop loudspeakers


Jan de Jeu | 15 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

Saamhorigheid en werkplezier zijn kenmerken die niet alleen maken dat ik gedurende mijn verblijf geleidelijk steeds sterker het idee krijg van een grote, hechte familie. Ze leggen ook een solide basis voor het op een zeer hoog niveau bezig zijn met audio. We lopen eerst het hele bedrijf door tot we helemaal achterin komen. Dit is het gedeelte waar de luidsprekers geassembleerd worden. Tegen de wand staat een stukje geschiedenis; het laatste paar DBL’s. De grote full range weergevers met hun magistrale 15 inch woofers en op ingenieuze wijze ontkoppelde tweeters en middentonen weergevers. Verderop n-SUB subwoofers die behoren tot Naim’s n-System waarmee bijvoorbeeld een fraai 5.1 systeem gecreëerd kan worden.

NAIM Loudspeakers

Op een aangrenzende tafel bijbehorende n-SAT luidsprekers in fraai afgewerkte Maple uitvoering. Verderop tafels met daarop door Naim gemodificeerde ScanSpeak tweeters, los en in matched pairs. Op de hoek van de eerste tafel twee op het oog identieke woofers. Pas wanneer Doug ze één voor één aan mij toont en de verschillen aanwijst vallen deze mij op. De eerste is een woofer die afkomstig is van Mordaunt Short en aanvankelijk in gemodificeerde vorm gebruikt werd in de Naim luidsprekers. Meest opvallende modificaties zijn de grote faseplug en het gewicht op de achterzijde. Toen Mordaunt Short stopte met de productie van deze units was Naim gedwongen om zelf een woofer te laten vervaardigen. Van deze onderbreking werd gebruik gemaakt om het ontwerp op enkele punten te verbeteren. Zo is het ijzeren frame nu gegoten en ontbreekt het opstaande randje aan de buitenkant. Ook wordt de unit die aan de achterkant eerst gesloten was, nu gekenmerkt door een open structuur waarmee compressie voorkomen wordt.

NAIM luidsprekers

Terzijde een viertal luidsprekers waarin ik de typen ‘SL 2’ en ‘Allae’ herken. De covers zijn verwijderd en op de donkere baffles staat in wit het woordje ‘reference’ geschreven. Waarmee hun functie in deze ruimte ook weer duidelijk is. Een eindje verderop zit één van de weinige in het productieproces werkzame mannen. In de loop van de rondleiding wordt duidelijk dat hier met name vrouwen ingezet worden. Niet alleen omdat zij over kleinere handen en een fijnere motoriek beschikken, maar ook omdat zij beter in staat zijn om langdurig geconcentreerd dezelfde steeds opnieuw terugkerende handelingen uit te voeren. Mannen blijken met name aanwezig op de testafdeling en bij research & development.

NAIM luidsprekers

Voornoemde man is bezig met het controleren van de speakerplugs die over de gehele lengte exact de juiste diameter moeten hebben teneinde het contactoppervlak voor signaaloverdracht zo groot mogelijk te laten zijn. Ook staat naast hem een apparaat waarmee de meest cruciale onderdelen van luidsprekerunits – die vederlichte gele, ronde, geribbelde schoteltjes – extreem nauwkeurig gematched kunnen worden.

EDITORS' CHOICE