ARTIKEL

Current mirror


Gastauteur | 09 september 2009 | Fotografie Gastauteur

Het uitgangssignaal van de JFET is gesuperponeerd op een relatief hoge gelijkspanning. Dat betekent dat het audiosignaal in dit gedeelte van de schakeling door een gelijkspanning gedragen wordt. Voordat het audiosignaal aan de stroomversterker aangeboden wordt, dient de gelijkspanningscomponent uit het audiosignaal verwijderd te worden. In de MX-R wordt daartoe een current mirror toegepast. Deze reflecteert het uitgangssignaal van de JFET naar een gelijkspanningsniveau van 0 volt. Dit maakt een directe, DC-gekoppelde opzet mogelijk waarmee – opnieuw – het gebruik van koppelcondensatoren vermeden kan worden.

Een tweede voordeel van deze schakeling is de verminderde gevoeligheid voor fluctuaties in de voedingspanning. Zo kan een constant uitgangssignaal gegarandeerd worden. Als laatste stap wordt het uitgangssignaal van deze als stroombron fungerende schakeling naar een spanning omgezet. Op dat moment is het signaal klaar om aan de stroomversterker aangeboden te worden.

Equilock

Bij Ayre Acoustics wordt nooit over één nacht ijs gegaan. In onze ontwerpprocedure hebben we daarom ook veel aandacht geschonken aan variabelen in de spanningsversterker. Hierbij bleek dat de weergavekwaliteit van de spanningsversterker verandert als gevolg van veranderingen in de elektrische eigenschappen van de gaintransistor van de spanningsversterker. De wisselwerking tussen de spanningsversterker en zijn belasting veroorzaakt namelijk een verandering van de spanning over deze transistor. De datasheets van een transistor laten zien dat veel van zijn technische parameters afhankelijk zijn van de werkspanning. Kleine spanningsfluctuaties over de gaintransistor leiden dus direct tot veranderingen in het werkgebied van de transistoren en daarmee tot veranderingen in de weergave.

Ayre whitepaper deel 2

Ayre’s Equilock configuratie is een innovatieve aanpassing van de gainschakeling, die nu de werkspanning van de componenten in de spanningsversterker stabiliseert. De componenten van de spanningsversterker behouden zo een constante, optimale instelling in het ideale werkgebied. In combinatie met de zero global feedback schakeling draagt Ayre’s Equilock bij aan extra transparantie en een toename van de resolutie.

Output stage

De output stage is het laatste onderdeel van de versterkerschakeling. Het is een stroomversterker (current gain; CG) die het uit het front end afkomstige audiosignaal geschikt maakt om een luidspreker aan te sturen. De stroomversterker van de MX-R is net als het front end geheel gebalanceerd opgebouwd, met de eerder al genoemde voordelen. Daarnaast is een gebalanceerde voeding opgebouwd uit een positieve en een negatieve voedingsrail, waarbij de versterkerschakeling als het ware tussen deze twee potentialen hangt. Hierdoor kan de voedingspanning lager uitvallen terwijl de maximale top-top voltageswing gelijk blijft. Dat betekent dat de powertransistoren op een veiligere voedingspanning werken.

De symmetrisch opgebouwde stroomversterker is uitgerust met zestien Thermal Trak powertransistoren: acht voor de geïnverteerde schakeling en acht voor de niet-geïnverteerde schakeling. Zo worden zelfs luidsprekers die veel stroom eisen steeds onder controle gehouden. De transistoren zijn opgenomen in een slimme biasschakeling die de ruststroominstelling optimaal houdt, ongeacht de temperatuur. Net als de rest van het circuit is ook de output stage opgebouwd volgens het zero global feedback principe, en passen we dus geen terugkoppeling toe om fouten in de schakeling te compenseren.

De ongekende controle van de Ayre Acoustics MX-R vertaalt zich ook in de cijfers; 300 watt @ 8 ohm en 600 watt @ 4 ohm zijn op z’n zachtst gezegd indrukwekkende waarden die ook duidelijk aangeven dat de spanning aan de uitgang steeds stabiel kan blijven, ongeacht de door de luidspreker gestelde eisen. Het leveren van een hoog vermogen is niet de grootste uitdaging van een eindversterker. Waar het om gaat is dat de versterker een optimale controle over de luidsprekers biedt, waarbij alle ruimtelijke informatie, de kleinste nuances en alle details behouden blijven. De MX-R beheerst deze kunst als geen ander, waardoor elke muzikale ontmoeting met deze versterker een nieuwe belevenis wordt. En daar zijn we trots op!

EDITORS' CHOICE