REVIEWElac

Sterke punten


René Smit | 11 april 2013 | Fotografie Fabrikant | Elac

De sterke punten van deze speakers schreeuwen bijna om live opnames. Niet de mooiste qua pure recordings, maar bijna onnavolgbaar qua emotie en energie zijn die van Bruce Springsteen. De boxset met opnames gemaakt tussen 1975 en 1985 blijft een topper. Het verhalende intro wat vooraf gaat aan The River zorgt bijvoorbeeld altijd voor kippenvel. Wanneer de band inzet en de boel op stoom komt, ben ik toch nog verrast - ondanks de hooggespannen verwachtingen. De hoeveelheid details die te horen is indrukwekkend. Het is een drukte van belang op het virtuele podium in mijn luisterruimte, maar alles heeft een eigen plaatsje. Terwijl scheurende gitaren en stampende drums de details niet ondersneeuwen. Een knappe prestatie van de FS407. Het podium is groot in zowel breedte als diepte, en hoewel het zeker niet de beste opname is, vliegt de boel in het hoog niet uit de bocht. De sax van Clarence Clemons scheurt dwars door de muziek heen, met veel bite maar zonder onaangenaam scherp te klinken.

Niet alleen muziek werd beluisterd met de FS407's. Ook met films mochten de speakers tonen wat ze waard zijn. Recent is een Marantz SR5007 surroundreceiver aan mijn referentieset toegevoegd. Via de pre-outs is deze aangesloten op de HT ingang van mijn CA350 voorversterker. De SR5007 beschikt over Audyssey MultiEQ XT room correction. Hoewel niet zaligmakend is het zeker een welkome aanvulling bij het te lijf gaan van akoestische problemen. Dit blijkt wanneer ik de speakers beluister met mijn SR5007 als surroundprocessor na een kalibratie middels Audyssey. Nu klinken de speakers ook keurig in balans vanaf mijn gebruikelijke luisterpositie. De prijs die hiervoor betaald moet worden is het inleveren van een stukje transparantie en openheid ten opzichte van de vM versterker combinatie. Voor het bekijken van films is dit echter niet heel bezwaarlijk.

De Blu-ray uitgave van Top Gun beschikt over een meer dan uitstekende geluidskwaliteit. De openingsscene op de start- en landingsbaan van een vliegdekschip is geweldig om op luid volume te beluisteren. Ondersteund door de jaren tachtig muziek van Harold Faltemeyer met veel diep synthesizer laag en daarbovenop het geluid van de startende en landende vliegtuigen is dit een geduchte test voor een luidspreker. De Elac 407's geven geen krimp; sterker nog, ze weten enorm veel details te laten horen zonder te verzanden in een brei van geluid. Het basfundament is vol en stevig en in mijn ruimte voldoende om het ontbreken van een subwoofer niet als een gemis te ervaren.

Adele’s Live At The Royal Albert Hall is veruit mijn favoriete concert op Blu-ray. De overgang van haar bijna ordinaire stem met vet accent wanneer ze praat, naar haar prachtige emotionele zangstem blijft verbazingwekkend. De opname leunt gelukkig niet heel zwaar op de centerspeaker maar het geluid wordt mooi verdeeld over zowel de center als de frontluidsprekers. De FS407’s laten fraai de ruimtelijkheid in de opname horen en de diverse instrumenten klinken helder en uitgesproken van karakter. Het laag van bijvoorbeeld de basdrum is strak en stevig met veel doortekening.

Conclusie
Met de nieuwe FS-407 laat Elac zien, maar vooral horen, dat het merk in staat is een uitstekend klinkende speaker te bouwen voor een relatief betaalbare prijs. De afwerking is hoogstaand en overstijgt zeker die van diverse concurrenten. De luidsprekers hebben zeker een eigen karakter, iets wat te prijzen is - doorsnee producten zijn er immers al genoeg. De Elac FS-407 klinkt open, helder, zeer gedetailleerd en bijzonder ruimtelijk. De 5e generatie Jet tweeter gaat toch weer een stapje verder in prestaties, waardoor zelfs het laatste restje scherpte in de hoogweergave volledig verdwenen is. Het verdient aanbeveling de speakers zorgvuldig te matchen met de juiste elektronica en voldoende aandacht te besteden aan de plaatsing in de ruimte. Neemt u die moeite, dan zult u versteld staan van de muzikale kwaliteit die deze volbloed speaker kan leveren!

HiFi.nl plus- en minpunten
+ Schoon en open geluid
+ Prachtige afwerking
+ Eigen karakter

- Kritisch t.a.v. de plaatsing in de ruimte
- Weinig inspirerend uiterlijk

Aanvullende informatie:
Elac FS-407 1850, - euro per stuk

 

Importeur: Penhold B.V.
Poppenbouwing 56-58
4191 NZ  Geldermalsen
Tel: 0345-588080
Fax: 0345-588085
WebsiteSpecial Page

 

Gebruikte apparatuur:

 • vM CA350 voorversterker
 • vM PA350 eindversterker
 • vM PHM3 SE phonotrap
 • vM SA230vM SACD speler
 • Funk Vector III draaitafel met RB300 arm
 • Shelter 301 element
 • Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler
 • Audiovector S3 Avantgarde Arreté speakers
 • Audiovector K-C Signature centerspeaker
 • Polk FX3i surround speakers
 • Panasonic TH42PV45 plasmascherm
 • Marantz SR5007 surround receiver
 • Bekabeling en accessories: vM SQ interlinks, vM SC3R luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik en Oehlbach HDMI kabels, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack

 

EDITORS' CHOICE