ARTIKEL

Dochters en andere favorieten


Dieter van den Bergh | 18 februari 2010

“Ik ga veel naar concerten, maar ook dat is bijna altijd beroepsmatig. Al is het alleen maar omdat ik veel wordt aangesproken. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan genieten, absoluut niet. Binnenkort wil ik in elk geval naar Dave Matthews, Editors, Crowded House en zeker naar JB Meijers samen met Ken Stringfellow van The Posies. Die heb ik ook samen in de studio gehad, een bloedgoede combi. Ik ga na afloop vast nog even naar achter om ze te complimenteren en in de wang te knijpen. Ook moet ik binnenkort met mijn dochters van 14 en 15 naar Kelly Clarkson in de HMH. (Lachend:) Dan ben ik even echt vrij. Mijn dochters zijn echte muziekconsumenten, maar helemaal niet met platen bezig. Ze consumeren op de computer. Wat ik doe, daar hebben ze niet zoveel mee. Ze zien wel eens iets aardigs voorbij komen bij de 2 Meter Sessies, maar ze lopen er meestal niet mee weg.”De favorieten van... Jan Douwe Kroeske

Mijn hifi-set: “Thuis: Genelec-speakers, goeie volle en vette versterker van Sony. En een heel eenvoudige cd-speler. Ik krijg zoveel cd’s om te pluggen, jas er soms een hele stapel doorheen op een avond. Hier op het kantoor hebben we een professionele Denon-player, met een multifunctionele versterker van Akai en een platenspeler van Technics. Thuis heb ik geen vinyl meer, hier staan er zo’n 4000. In mijn oude Volvo heb ik binnenkort een goede set. De mensen van Dynaudio hebben beloofd er binnenkort een superset in te bouwen.”
Favoriete muziekgenre: “Heb ik niet.”
All time favourite: “My Life in the Bush of Ghosts van Brian Eno en David Byrne. Redemption Song van Bob Marley. Favoriet van 2010: The Low Anthem, Charlie Darwin.”
Ik gruwel van... “Niks. Als je ergens van gruwelt, sta je in mijn vak niet objectief open voor dingen die je wel moet kennen.”
Guilty pleasure: “Frans Bauer, een held waar ik zielsveel respect voor heb. De enige echte topper! Ook veel respect heb ik voor Borsato en Meeuwis.”
Omvang muziekcollectie: “Ik ben een veelgebruiker. Thuis heb ik een fonotheek van 15.000 cd’s. Hier 4000 elpees.”
Verzamelaar? “Ja, van oude microfoons. En van muziekboxen, carričreoverzichten. Zoals die van Cuby & The Blizzards, die wij zelf hebben uitgegeven.”
Cd of vinyl? “Cd vanwege het gebruiksgemak.”
Meest memorabele muziekbeleving: “Velen zullen denken Nirvana of REM tijdens de 2 Meter Sessies, maar voor mij was Faithless de eerste keer op Pinkpop het meest ultieme muziekmoment. Daarna komen Prince in het Paard, voor tweehonderd man. Maar dat was meer de hysterie van het moment. Je bent bij Prince en hij kijkt je aan. Ook bizar goed: Junkie XL en Rudeboy, de eerste keer op Pinkpop.”
Mijn hifi/luister-tip: “Eerst het bandje live zien, dan pas de cd kopen.”

EDITORS' CHOICE