REVIEW

Custom Install

Jamie Biesemans | 29 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 februari 2016

Custom installers grijpen traditioneel naar andere merken voor multiroom-systemen die geïntegreerd worden in een groter automatisatieverhaal. Maar eigenlijk hoeft dat niet, sinds Bluesound (via NAD) en Denon die CI-markt in het vizier namen en toegewijde units uitbrachten die in een rack passen. Het idee achter een rack-oplossing is dat je alles centraliseert op één plaats en in een toegewijde rek (vandaar ‘rack’), bijvoorbeeld in een kelderruimte, zodat je overal in het huis met quasi-onzichtbaar apparatuur naar muziek kan luisteren. Een custom install-aanpak is iets typisch Amerikaans, maar komt steeds vaker voor in West-Europa. Het is wel eerder een oplossing bij een nieuwbouwproject – en dan wellicht een groter pand.

In het geval van Bluesound vind je vier modellen bij zustermerk NAD: de CI940, CI980, CI580 en CI720. De eerste twee zijn vier- en achtkanaalsversterkers die je in een rack kan monteren, de CI580 en CI720 zijn bluOS-spelers die meerdere zones of één stereozone van muziek kunnen voorzien. Compatibiliteit met domoticaplatforms zoals Control4 en Crestron mag uiteraard ook niet ontbreken, ook niet bij de andere Bluesound-apparaten.

Bij HEOS is er momenteel slechts één CI-apparaat, maar wat voor één. De HEOS Drive is een totaaloplossing voor vier zones in één rack-toestel van dubbele hoogte, dat ook in staat is om met domoticaplatforms van onder meer Control4 en Crestron te werken. Elk van de acht kanalen kan rekenen op 60 watt vermogen, met bridging-mogelijkheden om het vermogen te verdubbelen in een zone. Het is een heel veelzijdig apparaat, dat je bijvoorbeeld kan instellen voor een koppeling aan reguliere luidsprekers, subwoofers en satellietspeakers met een beperkter frequentiebereik.

Inbouw
Opvallend is dat geen enkele fabrikant van betaalbare multiroom-producten echt inspeelt op de verhoogde interesse voor inbouw-audio. Los van de rack-mounted toestellen van Bluesound en Denon, die toch eerder op grotere projecten mikken, heb je geen echte oplossingen om bijvoorbeeld alles netjes in te bouwen in een vals plafond in de keuken. Een kleine uitzondering is hier Bose, met zijn SA-4 en SA-5 versterkers die onder meer door de meegeleverde muurbeugel en externe WiFi-antenne (bij de SA-4) net iets beter weg te werken zijn. Het is echter nog wachten op de multiroom-fabrikant die inbouwspeakers met streaming ingebouwd brengt, zodat je enkel stroom moet voorzien.

Naar de toekomst toe
Een interessante vraag is hoe dat multiroom-toestellen zich in de toekomst met het Internet der Dingen (IoT) gaan verhouden. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar mits wat kunstgrepen kan je nu al bijvoorbeeld Hue-lampen afstemmen op je muziek. Vanuit allerlei hoeken zijn er initiatieven om alle toestellen in het huis te laten samenwerken, getuige Homekit van Apple en de Nest-producten van Google.

Voorlopig is er maar weinig officiële ondersteuning voor IoT bij multiroom-apparaten. Maar dat verandert wel. Zo heeft Sonos aangegeven dat ze volgend jaar externe ontwikkelaars meer toegang zal geven tot hun systeem. Samsung zet al eerste stappen om zijn Multiroom-producten koppelbaar te maken met hun Smart Things-apparaten. En Harman Kardon – die we nog niet getest hebben – zoekt zelfs actief de DIY-gemeenschap op, al blijft hun multiroom-platform vooralsnog in de achtergrond steken.

De winnaars qua IC: Bluesound en Denon

Speakers
Voor veel mensen staat multiroom synoniem met draadloze, actieve speakers. En toch houden we deze categorie tot het einde… Wat niet wil zeggen dat er iets scheelt met de multiroom-speakers van de meeste merken.

De unieke positionering van Raumfeld komt hier goed naar voren. Ze zijn de enigen die actieve stereo-sets verkopen – en dat zijn best wel prima dingen. De Stereo M en Stereo L zijn klinken bijzonder goed, maar zullen voor sommige consumenten te traditioneel en te groot zijn.

De gloednieuwe Play:5 van Sonos zet het merk weer aan de top. De nieuweling is zoveel beter dan zijn voorganger en laat heel wat meer detail horen. Daarmee wordt de strijd met de Denon HEOS 7 en de Bluesound Pulse wel heel spannend. Alle drie zijn zeer goede speakers.

Zoek je iets kleins, dan kom je uit bij de HEOS 1 van Denon en de Play:1 van Sonos. In beide gevallen krijg je een verrassend goede klank uit een heel compact toestel. Zowel bij Denon als Sonos is het combineren van twee speakers tot een stereopaar een echte aanrader, want dan worden ze nog betere. Een extra troef bij de HEOS 1: je kan via een optionele batterij er ook de tuin mee intrekken. De aanwezigheid van Bluetooth laat toe dat je ook muziek kan beluisteren als je buiten het bereik van je WiFi bent.

Een bijkomende plus voor Sonos is Trueplay, dat de klank van Play-speakers aanpast aan de kamer waarin ze staan. Mooi is dat deze nieuwe functie er ook is voor speakers die reeds verkocht werden.

360°
Ook Samsung heeft een volledige lijn van draadloze speakers. Een aantal hebben een uitgesproken design dat niet iedereen zal bevallen, maar technisch pakt het Koreaanse pakt het wel op een interessante wijze aan. Sinds dit jaar bieden ze speakers aan die in 360 graden muziek uitsturen, wat best nuttig kan zijn in bepaalde situaties. Als je in een grotere keuken een 360-speaker op het kookeiland plaatst bijvoorbeeld, dan hoort iedereen dezelfde kwaliteit. De eerste lichting van deze speakers was iets te outspoken qua vormgeving, maar de nieuwe R1, R3 en R5 van Samsung zijn heel wat subtieler.

De winnaars qua speakers: Sonos en Denon 


EDITORS' CHOICE