NIEUWS

Verzameling: Muziekbank Overijssel breidt fors uit

Je zou het bijna vergeten door al die streaming muziekaanbieders online zoals Spotify en iTunes, maar er bestaan ook nog fysieke muziekaanbieders. Muziekweb Rotterdam is er zo één en ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum beschikt over een grote en unieke collectie. Minder bekend is de Muziekbank Overijssel, gevestigd in de centrale bibliotheek van Enschede. Onlangs breidde deze muziekbank haar collectie uit met 70.000 cd’s en lp’s, afkomstig van de ter ziele gegane Wereldomroep.

Muziekbank Overijssel bouwt al jaren gestaag aan een steeds imposanter wordende muziekcollectie. Ooit begonnen als studenten muziekbibliotheek bij de universiteit, maar nu alweer een tijd gehuisvest in het centrum van de stad Enschede, is het éen van de weinig overgebleven muziekbibliotheken met nog een zeer uitgebreide collectie. Ga maar na: met ruim 90.000 cd's, 4000 muziek-dvd's en een kleine 10.000 lp's is de Muziekbank de op één na grootste muziekuitleen van Nederland. Er kan jazz, klassiek, wereldmuziek, blues, pop (van metal tot Nederlandstalig), overbekend werk en obscure bootlegs, worden beluisterd en geleend. Wekelijks worden tientallen nieuwe cd's aangekocht, zodat de collectie actueel blijft. Daarnaast kunnen leners zelf inkoopsuggesties te doen. Een groot deel van de collectie cd's, dvd's, blu-ray's en de lp's staat in het archief. Maar daar waar Rotterdam alleen nog cd’s in de openbare ruimte heeft staan, kun je in Enschede nog steeds door de collectie van muziek-dvd’s en blu-rays bladeren. Nog wel tenminste…

70.000 nieuwe cd’s en lp’s

Want sinds kort heeft de Muziekbank haar collectie fors kunnen uitbreiden. Dankzij een schenking van de niet meer actieve Wereldomroep, bestaande uit 40.000 cd’s en 30.000 lp’s, is het momenteel woekeren met de ruimte in het pand waar de Muziekbank gevestigd is. Maar ze zijn maar wat blij met de nieuwe aanwinst. En dat is ook goed voor te stellen, want de voormalige collectie van de Wereldomroep is wel een zeer speciale. Medewerkers van de Wereldomroep brachten namelijk vaak muziek mee uit die werelddelen van waaruit zij op dat moment verbleven. En vaak bleken dat muziekuitgaven te zijn die niet in Nederland (of omgeving) werd uitgebracht. Zodoende is in de loop der tijd een unieke muziekcollectie ontstaan van zeer diverse muziekstromen. Toen dan ook bekend werd dat de Wereldomroep nog een plek zocht voor haar collectie, hoefden ze in Enschede niet lang na te denken. Hoewel, dat is toch wel even gedaan, want het overnemen van zo’n uitgebreide collectie brengt toch heel wat werk met zich mee. Maar wat vooral ook een beslissende rol speelde was de vraag waar al dat materiaal fysiek gestald ging worden. Na lang wikken en wegen is daarbij besloten de totale collectie te herplaatsen. Dat wil zeggen: een deel van de collectie verdwijnt in een archief, het andere deel blijft fysiek te aanschouwen in het openbare gedeelte van de bibliotheek. Muziekliefhebbers kunnen via de site materiaal vanuit het archief aanvragen.

Site seeing

En over die site gesproken: die is ook zeker een bezoekje waard. Wat de site echt bijzonder maakt (en ook onderscheidt van die van Muziekweb Rotterdam), is dat je op bijzonder veel verschillende ingangen kunt zoeken. Wil je alles vinden op gebied van blu-ray, dvd, cd of lp? Welk genre? Vervolgens kun je binnen het genre weer kiezen uit tientallen sub genres. Van New Wave naar New Age, van Accordeon tot Zigeunermuziek. Alleen in het subgenre ‘Vocaal Fries’ viel de opbrengst voor deze uit het hoge noorden afkomstige schrijver enigszins tegen. Maar voor de rest: een dikke pluim voor het onderhouden van deze (voor audiofielen) ware schatkist!


EDITORS' CHOICE