REVIEWMagnepan


René van Es | 06 februari 2004 | Magnepan

Ondergewaardeerd

Magnapan 1.6 QR SE (c) XingoZelden heb ik een speaker meer ondergewaardeerd zien worden dan een Magnepan. Terwijl ik dacht naar speakers te luisteren die ongeveer 6000 euro het paar kosten en ze dan al erg goed vond voor het geld,  realiseer ik mij nu wat een goed systeem in huis gehaald kan worden voor 2600 euro het paar! 2600 euro, audiofielen geven meer uit aan een paar kabels. Laten we wel zijn, wat hierboven als kritiekpunten opgegeven wordt staat niet in verhouding tot de prijs. Ik ken genoeg weergevers die niet eens in de buurt komen van het niveau van een Magnepan en veel meer kosten. Maggie kan en zal niet de vriendin van iedereen worden. Je moet er aan wennen. Zo zijn omvangrijk in de huiskamer (mijn vrouw wil ze absoluut niet in huis en ik heb er echt mijn stinkende best voor gedaan). Je hebt een grote versterker nodig die past bij het karakter van de weergever. En een Maggie zou wel eens te weinig hifi klank kunnen hebben voor veel luisteraars. Een Maggie 1.6 QR SE heeft namelijk geen hifi klank maar een volkomen natuurlijke klank. Veel detail zonder te vervallen in een te analytisch karakter. En dat is de grote kracht. Wie zelf een instrument speelt zal veel herkennen, wie piano mooi vindt zal zijn Steinway vinden. Wie drumt zal genieten van een Magnepan.

Wie volmaaktheid zoekt, heeft het ook nu niet gevonden. Maar voor 2600 euro het paar met een dergelijke kwaliteit is een schoonheidsfoutje per definitie vergeven. Is uw partner toch tegen? Probeer dan de MG12 binnen te halen. Wat minder diep in het laag, wat kleiner beeld maar verder nagenoeg gelijk. Het proberen waard. Luister met een open oor en probeer uit te vinden of deze “andere” weergever de uwe zal zijn voor vele jaren. Dag Maggie, onze relatie was kort maar onvergetelijk.

 

P.s. Op het moment dat de Magnepan`s terug in de doos waren en mijn eigen conventionele speakers wederom aangesloten, werd het nogmaals zeer pijnlijk duidelijk dat een Maggie op een veel verslavender wijze muziek maakt dan ik mij realiseerde. Ik heb ontzettend last van een cold turkey gevoel.

 

Meer info

Prijzen

MG 1.6 QR SE 2600 euro het paar
MG12 QR 1600 euro het paar

Importeur
Audionord Europe
Postbus 5001
3740 GA Baarn
Tel: +31 (0)35 5429079
Fax: +31 (0)35 5429076
E-mail: tankg@worldonline.nl
Internet: http://www.magnepan.com/

Gebruikte apparatuur

Garrard 301 motor unit op DIY console met Pro-ject 9” carbon fiber arm
Benz-Micro Glider L2 low output MC element
Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 sample rate converter
Apogee Mini-Dac d/a converter
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker
Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker
GamuT D-200 eindversterker
Interlinks analoog: Belden, Siltech Mxt Professional Series New York, Siltech SQ-88 Classic cinch en XLR
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Siltech LS-110 Classic
Accessories: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Spectral Straight muebel, Target VW1 wandbeugel, Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers, Kemp, Lapp, en rubber netsnoeren, Siltech  SPX-30 Classic netsnoeren, Sign PC-150 netsnoer, separate audiogroep

 

EDITORS' CHOICE