REVIEW

Epson EMP-TW10H

Bjorn Mateijsen | 16 september 2004 |

Epson EMP-TW10HDe Epson EMP-TW10H is de projector waar het minst diep voor in buidel moet worden getast. Daarnaast is het ook de ‘vreemde eend’ in deze test, aangezien het de enige LCD projector is. De vormgeving van de nieuwe lijn van projectoren van de fabrikant Epson is doorgetrokken van het hier geteste instapmodel tot het topmodel, de Epson TW500 en heeft een positieve invloed op het geluidsniveau: de Epson TW10H is de stilste projector in de test. Zelfs met het geluid van mijn home-cinema systeem volledig gedempt, is de ventilatie amper te horen op de achtergrond.

Calibratie en testresultaten
De Epson TW10H heeft maar beperkte instelmogelijkheden, waardoor een ISF-calibratie helaas maar beperkt mogelijk is. Wel worden vooraf aan de test contrast en brightness goed ingesteld middels de Avia DVD, zoals ook bij de andere projectoren is gedaan. De metingen zijn natuurlijk wel gedaan en het valt op dat Epson al bij fabricage goed heeft gekeken naar de ISF videostandaard. Toch zijn er wel enkele opmerkingen te plaatsen.

De primaire kleur blauw wijkt licht af van het meest optimale punt. De afwijking is echter minimaal te noemen en bevindt zich over het geheel binnen de range van nauwkeurigheid. Wanneer naar de CIE grafiek wordt gekeken, kan worden geconstateerd dat enkel de primaire kleur groen een lichte afwijking heeft. Blauw en rood hebben bijna dezelfde waarde als de voorgeschreven High Definition kleurentabel.
Epson EMP-TW10H
Subjectieve beeldweergave test
Net zoals bij de andere projectoren wordt ook hier het verplichte materiaal ‘Montage of Images’ als eerste geprojecteerd. De deinterlacing chip in de Epson TW10H, die door de fabrikant zelf ontwikkeld is, is van een matige kwaliteit. Op verschillende momenten worden veel jaggies en line-twitter (dunne vooral horizontale lijnen die onrustig worden weergegeven) geconstateerd. De openingsscène van ‘Star Trek: Insurrection’ benadrukt dit: de hooibergen worden onrustig weergegeven, maar ook de horizontale camerabewegingen worden minder soepel geprojecteerd dan bij de andere twee projectoren.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe matige kwaliteit van de deinterlacer in de Epson TW10H is op te vangen door een DVD-speler met een goede progressive scan (de Marantz DV4300 liet al een duidelijke verbetering zien) uitgang te gebruiken. Hierdoor wordt de deinterlacer in de projector namelijk niet gebruikt.

Wanneer Dinosaur in de lade van de DV4300 DVD-speler verdwijnt, valt op dat de kleuren van de Epson TW10H meer nadrukkelijk aanwezig zijn dan bij de geteste DLP projectoren. Het kleurgebruik is meer verzadigd, waarbij de groene en rode tinten meer gradaties in het kleurniveau laten zien en uitbloeien tot een diepe groene en rode kleur. Als de derde geteste projector in deze rij is het zwartdetail en de absolute diepte van het zwart ten opzichte van de daarvoor geteste Screenplay 4805 een verbetering. Bij ‘Brotherhood of the Wolf’ valt echter op dat wanneer we de doortekening in het zwart vergelijken met de Themescene H30, de Epson TW10H net iets tekort schiet.

Klik hier voor het uitgebreide rapport (PDF)

Conclusie

Bij een vergelijkende test kunnen wij ons voorstellen dat je als lezer graag hoort welke projector er het meest uit sprong. De eindconclusie is echter niet zo makkelijk te bepalen, aangezien er geen echte winnaar is in deze test en de projectoren in vergelijking qua prestaties uiteindelijk dicht bij elkaar liggen. De Epson TW10H biedt de beste prijs/kwaliteit verhouding in absolute zin, maar men moet er bij de aanschaf wel rekening houden een progressive scan DVD-speler (met een goede deinterlacer) te gebruiken. Er moet gezegd worden dat een duurder model in de Dreamio serie projectoren van Epson, het model TW200, slechts iets meer kost dan de Themescene en Infocus, maar misschien voor een eerlijker vergelijk had kunnen zorgen. Het spreekt echter voor de T10H dat deze zich zo goed staande houdt.

De Themescene H30 biedt de beste absolute prestaties in deze vergelijkende test, maar er zou om het geprojecteerde beeld te optimaliseren, gebruik gemaakt moeten worden van een kleurenfilter, waardoor zowel rood als groen een meer verzadigde indruk zullen geven. De Infocus Screenplay 4805 heeft met de Faroudja DCDi de beste deinterlacer en scaler in deze test. De primaire kleur groen wordt niet voldoende verzadigd weergegeven, waardoor de ‘bite’ soms wordt gemist in het totale beeld. De diepte en doortekening in het zwart waren mede door de hoge lichtopbrengst minder dan de andere geteste projectoren. Wanneer een kleurenfilter wordt gebruikt met de Infocus Screenplay 4805, zou ook bij deze projector het blacklevel geoptimaliseerd kunnen worden.

Zoals de Amerikanen zeggen: "There’s no free lunch". Oftewel: geen van de projectoren is perfect. Voor minder compromissen moet toch ongeveer het dubbele of meer uitgegeven worden. Dat er echter met deze projectoren absoluut genoten kan worden (zeker na een grondige calibratie of tenminste kritische afstelling met een test-DVD) is een feit.

Prijzen:

Epson EMP-TW10H: €1199
Themescene H30: €1795
Infocus Screenplay 4805: €1699

Informatie leveranciers:

Epson:
ITC Home Theater
Constructieweg 8
8305 AA Emmeloord
Tel: +31 (0)527 636666
Fax: +31 (0)527 636667
Website: http://www.hometheater.nl
Email: info@hometheater.nl

Themescene:
Music Matters
Argonstraat 128
2718 SP Zoetermeer
Tel: +31 (0)79 3622277
Fax: +31 (0)79 3622161
Website: http://www.music-matters.org
Email: info@music-matters.org

Infocus:
Penhold BV
Poppenbouwing 58
4191 NZ Geldermalsen (GE)
Tel: +31 (0)345 588080
Fax: +31 (0)345 588085
www.lookenlisten.nl


EDITORS' CHOICE