REVIEWMeridian

Showtime!

Bjorn Mateijsen | 31 maart 2005 | Meridian

Meridian DSP5200Hoewel het script wat haken en ogen heeft, ontbreekt het bij ‘The Day After Tomorrow’ niet aan actie. Deze film heeft in het licht van de recente gebeurtenissen in Azië een ander tintje gekregen. De tsunami die de stad New York teistert laat echter feilloos zien wat de desastreuze gevolgen kunnen zijn van zo’n natuurramp. Tijdens deze scène komt wederom de enorme ruimtelijkheid naar voren die deze DSP5200’s aan de dag kunnen brengen. Ik zou bijna vergeten dat er maar 2 luidsprekers in de ruimte staan. Wel blijkt dat bij het razen van de tsunami door de straten van de ‘big apple’ een subwoofer onontbeerlijk is voor het kijken naar films. Ik mis de impact en de druk die ik met mijn subwoofer gewend ben, waardoor ik gevoelsmatig de golf ook veel minder serieus neem. Door de scherpe afbeelding van het geluidsbeeld worden de dialogen vanaf de sweetspot feilloos weergegeven, waarbij de muren van mijn home-theater volledig lijken te verdwijnen en de luidsprekers alleen nog door hun zilveren hoogglans kleur opvallen. Er moet me overigens wel van het hart dat het aansluiten van een subwoofer wel gewoon mogelijk is met de G91.

De DVD van Trijntje Oosterhuis – A Thousand Days, wordt door mij heel vaak gebruikt om setups te beoordelen en geldt als een absolute referentie DVD. De geluidskwaliteit is mede door de DTS soundtrack van een hoog niveau. De ambiance (ach, je had er bij moeten zijn...) was heel intiem en persoonlijk en ondanks dat de airco was uitgevallen en het werkelijk Mediterraans warm was, hebben Trijntje en haar band werkelijk alles gegeven. De DVD mist de geuren en een klein beetje van de kleuren van die avond, maar de performance vanaf het schijfje is bijna net zo goed als de werkelijkheid was. De intieme opstelling en jazzy klanken liggen de Meridian combinatie erg goed. Ook hier is die scherpe driedimensionale afbeelding in volle glorie aanwezig en wordt ik overgoten door de vloeiende en homogene muzikaliteit. De stem van Trijntje staat prominent voor de band in de spotlight. Wel heb ik wederom het gevoel dat de weergave wat meer rust en ‘presence’ zou hebben als een subwoofer op subtiele wijze wordt toegevoegd, zodat vanaf 50/60 Hz de weergave van de DSP5200 wordt ontlast en het laag wordt bekrachtigd.


Conclusie

De Meridian DSP5200 luidsprekers in combinatie met een G91 DVD player Controller is werkelijk uniek. Er is weinig vergelijkingsmateriaal en dat maakt zo’n afsluitende conclusie eigenlijk heel lastig. Wanneer je op een absolute manier dit systeem gaat vergelijken met andere, dan zullen er altijd systemen zijn die een luchtigere weergave hebben, een strakkere laagweergave, een nog neutralere klank, enzovoorts. Meestal moet je daar echter weer iets voor opgeven. De Meridian DSP5200 gecombineerd in een surround of in een stereo-opstelling is vooral een zeer betrouwbare performer: vloeiend en homogeen muzikaal, die op alle fronten erg goed scoort. De juiste bewoording kan hier gevonden worden in balans: klank, bediening en een pure vorm van dat rijke genot zijn in even hoge mate aanwezig. Verder is er een hoge mate van toekomstvastheid, aangezien het systeem via een simpele download altijd is op te waarderen naar de nieuwste ontwikkelingen. Al met al een muzikaal systeem voor de veeleisende gebruiker. Een high-end beleving, maar zonder een hoop high-end hocus pocus qua bekabeling of moeilijke bediening en dit alles in een uiterst stijlvolle jas.

 

Prijs:
Meridian G91 DVD player Controller - 5995 Euro
Meridian DSP 5200 luidsprekers - 4995 Euro per stuk

Importeur:
Viertron BV
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Telefoon 0180-618355
Fax 0180-619967
Web: www.viertron.nl
E-mail: info@viertron.nl
Gebruikte software:
Ben Webster meets Oscar Peterson CD
Buena Vista Social Club CD
MTV Unplugged – Eric Clapton CD
The Day After Tomorrow – R2 DVD
Trijntje Oosterhuis – Thousand Days – R2 DVD

Gebruikte Hardware: 

  • Projector: Barco 808s Data
  • Scaler: Goliath Scaler met Immersive Holo3D
  • Projectiescherm: DHZ projectiescherm, 1.1 gain projectiedoek
  • AV Processor: Meridian 568.2 v2.5
  • Vijfkanaals eindversterker: Tag Mclaren 5x100R
  • DVD speler: Denon DVD1500
  • Speakers: Boston Acoustics VR975 fronts, VR920 center en VRS Pro surrounds
  • Kabels: Eichmann Six luidsprekerkabel op de frontspeakers, voor de achterspeakers Oehlbach 4 mm.
  • Analoge interlinks: Eichmann Six
  • DVD speler is coaxiaal aangesloten met een digitale kabel van Apogee Wyde Eye
  • DVD speler is component aangesloten met een DHZ component kabel op de scaler, vanuit de scaler met analoog naar de CRT projector met 5 BNC kabels
  • Kemp Electronics netsnoer en Van Den Hul Maintream netsnoeren


EDITORS' CHOICE