Luisteren

Na de upgrade staan de luidsprekers weer keurig op hun plek en zijn alle kabels weer aangesloten. Wij hebben de beste muzikale resultaten door de luidsprekerkabel van de versterker aan te sluiten op de middentonen hoorn. Van daar gaat een kabel naar de onderste aansluitingen op de tweeterhoorn en vanaf dezelfde WBTs gaat vervolgens een kabel naar de subwoofer. We gebruiken hierbij Crystal Cable met spades en banaan stekers om en om.

Het is tijd voor de eerste luistersessie. Deze moet de vraag of de upgrade de moeite waard is beantwoorden. Is de geïnvesteerde tijd en de te verwachten rekening als we niet ‘terug’ gaan  ook de moeite waard? Om kort te gaan, in een – luid - woord “Ja!”. Vanaf de eerste noot met de luidsprekers koud ingebouwd was het verschil al groot met de oude situatie. Hoewel het geluid nog steeds de Duo klankeigenschappen heeft, biedt de Omega versie veel meer autoriteit in de details. Het toch al grote dynamische karakter is nog verder toegenomen. We beginnen de luistersessie met de volumeknop op 1/3 van de normale stand om de vergrote gevoeligheid een stapje voor te zijn. De versterker levert zo’n 8 hele Watts en we gebruiken slechts een fractie hiervan. De dB meter geeft een gewogen 88dB op de luisterplek aan als de volumeknop maar nauwelijks van de 0-positie is afgedraaid. Nog nooit gehoorde – of beter gezegd, herkende – details zijn nu op een zo natuurlijke manier aanwezig wat ertoe leidt dat onze aandacht compleet in de muziek opgaat. De noodzaak van een absoluut stil weergave systeem met 107dB gevoelige luidsprekers is van vitaal belang. Ieder onderdeel van de geluidsketen moet aan deze extreme eis voldoen. Ons systeem is zo stil als wat met de Duo Omega. Zelfs met het oor dichtbij de hoorns is er niets te vernemen. Opmerkelijk, want de ‘oude’ Duo tweeter liet een zachte sis horen als je een  oor vlak voor de tweeter hield.

Na ruim 100 uur spelen zijn de luidsprekers voldoende losgespeeld en zijn de dynamiek en de souplesse nog verder toegenomen. Cymbalen en ander groot koperwerk hadden soms een wat hard karakter, nu zijn de boventoon frequenties absoluut vrij van randjes of schrilheid. Ook de overgang tussen midden en hoog is nu veel gelijkmatiger en vloeiender. Bij saxofoons op goede opnames is er geen sprake van ‘blik’ of overdreven helderheid. Riet en metaal komen fraai samen in wat ze ook echt zijn, warm als de temperatuur van het echte instrument. 

Als al eerder vermeld, middentonen liggen in het kritische gebied voor het menselijk gehoor. Met de nieuwe Alnico harten zijn stemmen – en niet alleen vrouwelijke – veel meer natuurlijk. Mannenstemmen zoals in gesproken woord zijn niet gecomprimeerd in een nasale dofheid. Het is alsof de spreker zijn neus gesnoten heeft en klankmatig is opengegaan.

Voor de versterker lijkt het of er helemaal geen belasting meer aan hem hangt. De 17 Ohm impedantie voelt de versterker nauwelijks en dat gecombineerd met de extreem hoge gevoeligheid maakt dat de versterker niet meer dan ‘stationair draait’, terwijl hij toch de mooiste muziek produceert.

De upgrade van Duo naar Duo Omega viel beter uit dan we gehoopt hadden. We hebben nu meer echte  muziek in huis die zonder enige moeite doorgegeven wordt en volkomen vrij is van belemmeringen door de luidsprekers. Het verschil tussen de Duo en de Duo Omega is meer dan een kleine verbetering. Het is een gigantische stap in de richting van het Trio Omega niveau. Dat niveau wordt nu echt benaderd. Hoewel, aan de baskant is nog ruimte voor verbetering.
 
Een opwaardering is dus echt de moeite en de investering erin waard. Het enige alternatief is de oude Duo verkopen en daarvoor een Meta Primo aanschaffen. Dit houdt een verlies van 50 tot 70% van de aanschafprijs in, en dit is geen uitzondering. Dan moet er diep in de buidel worden getast voor de nieuwe luidsprekers. Met de Omega upgrade optie blijft de initiële investering bewaard en komen daar enkel de kosten van de upgrade kit bij. Wanneer een en ander over een aantal jaren wordt uitgesmeerd is dit helemaal geen gekke stelling.

 

Prijzen:
De Duo Omega upgrade kit kost 6000 euro

Avantgarde Acoustic is te vinden bij:
Audio Design
Nobelstraat 117/119
3512EM Utrecht
030 – 2334090
www.audiodesign.nl

MERK

EDITORS' CHOICE