REVIEWRestek

Conclusie: even wachten

Alles bij elkaar opgeteld, scoort de Mini Sat hoge cijfers, maar krijgt hij ook wel een paar praktische kanttekeningen mee. Je bedient hem met hetzelfde gemak als een voorgeprogrammeerde radio, het zenderaanbod is fenomenaal, de geluidskwaliteit komt dicht bij die van een goede cd-speler (als het radiostation tenminste een mooi signaal richting satelliet opstraalt) en het apparaat zelf ziet er werkelijk gelikt uit. Hij past prima tussen de andere componenten in een audiorek. Je moet hem wel wat ademruimte geven, want hij wordt handwarm.


Voor de liefhebbers is de investering van bijna duizend euro absoluut het overwegen waard. Toch lijkt de toekomstige Mini Sat 2 – of hoe hij ook gaat heten – zoveel extra te bieden dat het zeker voor kopers buiten Duitsland wel zo slim is om even af te wachten hoe die er precies uit zal gaan zien. Al was het maar omdat je anders een paar Nederlandse radiozenders moet missen. Tegen de tijd dat die tweede generatie wordt gelanceerd, is er ook een nieuwe importeur. Juist door het enorme succes van de Mini Sat zegt Elschot uit de hoek van zowel de satelliet- als de audiospecialisten veel belangstelling te hebben. Naar highend normen verkoopt Restek er dan ook ongekend veel. Elschot: ,,Tot die tijd kan hij gewoon via de bekende hifizaken worden besteld.â€


Schotel

Aangezien de Mini Sat een satellietontvanger is, moet hij zijn signaal letterlijk uit de ruimte plukken. Van een televisiesatelliet die ergens op duizenden kilometers boven de evenaar zweeft. Aan bestaande antennes en kabelaansluiting heeft u dus niets, er zal buiten het huis een satellietschoteltje moeten komen. Of liever gezegd: een schotel met bijpassende LNB. Die laatste vangt de zenders feitelijk op. De schotel is er namelijk alleen om het signaal door zijn speciale vorm gebundeld naar een centraal punt terug te kaatsen. En dáár hangt die ontvangstkop dus.

Via een speciale afgeschermde antennekabel naar uw woonkamer wordt de schotel op de Mini Sat aangesloten. Schrik niet, want het hele buitengebeuren hoeft niet veel te kosten. Een schotel van een gerenommeerd merk als Triax koop je bij de specialist voor rond de drie, vier tientjes en ook een bijzonder gevoelige LNB kost hoogstens een paar tientjes. Het kan alleen iets duurder worden wanneer u om cosmetische redenen bijvoorbeeld een doorzichtige schotel kiest. Of een ander onopvallend model.

Een satellietschotel kan in principe overal worden geplaatst. Op het dak, aan een muurbeugel of zelfs op een solide paaltje in de tuin. Zolang de schotel maar ‘vrij zicht’ heeft, schuin omhoog richting de satelliet. Er moet dus geen boom, struik of heg vlak voor staan. En in de tuin is het wellicht ook lastig wanneer moeder de vrouw haar tuinstoel er vlak voor openklapt. Maar zo gauw een obstakel iets verder weg is, kijkt de schotel er al gauw overheen. Om een goed plekje voor of achter het huis te kunnen zoeken, is het wellicht handig om te weten dat de Astra satelliet iets links van het zuidoosten boven de aarde hangt. En de Hotbird vrij dicht daarnaast.

Wie al een schotel heeft, kan de Mini Sat daar regelrecht op aansluiten en zijn bestaande ontvanger simpelweg doorlussen. Heeft u nog nooit eerder iets met satellietschotels gedaan? Dan is het wellicht beter hem door de vakman te laten plaatsen en uitrichten. Een fractie te hoog of twee graden te ver naar links en u ontvangt helemaal nul komma niks. Reken dan gemiddeld genomen op een paar uur werk met een rekening tussen de 100 en 200 euro. Tenzij er natuurlijk hoogwerkers aan te pas moeten komen en een antennekabel door drie verdiepingen gaat lopen.

 

 

Restek Mini Sat DVB-S radiotuner

  • Audiotuner voor DVB-S satellietsignaal. Ingebouwde sample rate converter en digitaal-analoog omzetter. Uitschakelbare volumeregeling. Leverbaar in chroom, gepolijst zwart acryl, geborsteld aluminium in zilver-, zwart- of champagnekleur. Maatwerkkleuren op aanvraag.
  • Ingangen: LNB (satelliet).
  • Uitgangen: LNB uit, analoge asymmetrische Cinch, digitale Cinch en TOSLINK.
  • Frequentiebereik: 3 Hz tot 24 kHz (plus of min 0,5 dB).
  • Ruisafstand en kanaalscheiding: beter dan 100 dBA.
  • Uitgang: Max. 2 volt en 35mA (50 Ohm).
  • Maten (B x H x D) en gewicht: 285 x 55 x 330 mm en 3,9 kilogram.
  • Garantie: 3 jaar.

Internet: www.restek.de


EDITORS' CHOICE