REVIEWAmphion

Meten is Weten (vervolg)

Akoestische fase.

De rode lijn is de akoestische fase. Het vreemde hobbeltje rond de 2000Hz is ook net zoals bij de frequentiekarakteristiek terug te zien. Daarnaast ook nog een sprongetje net onder de 150Hz en de oplopende curve bij 15kHz. De onregelmatigheid rond de 2000Hz en als gevolg daarvan het dipje op 4000Hz. Dit ligt waarschijnlijk aan de hoornvorm voor de tweeter, die vrij scherp aan de rand van de kast eindigt. De afstand tussen hart tweeter en rand kast is rond de 82mm. Dit komt exact overeen met wat de metingen weergeven, want de eerste piek zit theoretisch op 2.080Hz en de eerste dip op 4.160Hz.


Waterval karakteristiek.

De watervalgrafiek laat een keurig plaatje zien. De watervalgrafiek laat het naijleffect en ongewenste resonanties zien. Alleen ook hier weer de onregelmatigheid rond de 2000Hz en wat kleine opbreekverschijnselen van de tweeter helemaal bovenin (rond de 20kHz). De dome van de tweeter is van titanium en dit type heeft bijna altijd last van deze opbreekverschijnselen.
Onderin (700Hz en 1200Hz) wat kleine hobbeltjes vermoedelijk veroorzaakt door de kast. Deze is uitwendig 265mm diep en inwendig (geschat) zo’n 240mm. De resonantiepiek ligt dan bij 720Hz (zie curve). Daarnaast is de kast 162mm breed en inwendig (geschat) zo’n 138mm. Dit geeft een resonantiepiek bij 1250Hz. Wie meer wil weten over de watervalgrafiek zou eens moeten kijken op http://www.libinst.com/wattlar.htm.

Vervorming.

De vervorming is laag. Oneven harmonische vervorming, waarvoor het menselijk oor het gevoeligst is, is erg laag. K3 is derde en K5 vijfde harmonische vervorming. K3 komt net aan de 0,3 procent en dat is bijzonder fraai! De meting is uitgevoerd op normaal luisterniveau.

EDITORS' CHOICE