REVIEWB&W

Philips, Mirai en Panasonic

Gastauteur | 24 april 2008 | B&W

Philips 32PFL7962D

Deze Philips oogt erg luxues. Net zoals de meeste andere televisies van de fabrikant uit Eindhoven, beschikt ook dit toestel over de ingebouwde Ambilight-lichttechnologie. De subwoofer achteraan het scherm belooft prima geluid, en we zijn inderdaad positief onder de indruk van de klank. Die is vol en rijk, en biedt hier en daar de punch die we op andere toestellen toch missen.

Philips 32PFL7962D

De gebruiksvriendelijkheid van dit toestel is matig: zowel de menu’s als de afstandsbediening kunnen ons niet inspireren. De afstandsbediening is erg klein en heeft dus ook kleine toetsen, maar ze blijft gelukkig wel bruikbaar. De zij-ingangen zitten vrij diep achter het toestel verstopt, zodat daar wat bruikbaarheid verloren gaat. Als televisietoestel zapt deze Philips erg snel, maar de beeldkwaliteit is enigszins tegenvallend. Zo is de ‘film’-instelling eerder een dynamische instelling. Wie voor een rustiger beeld wil opteren, moet de ‘nieuws’-instelling gebruiken. Daarmee zondigt Philips toch tegen de ongeschreven afspraken. Maar zelfs na het opsporen van de juiste instelling blijft het beeld erg matig.

We zien veel ‘trapjes’ in de diagonale lijnen, wat op slechte de-interlacing wijst. De kleuren staan te fel ingesteld, en het contrast en de scherpte zijn sterk opgepompt. Zelfs met heel wat afregelen en het afzetten van de speciale beeldfilters konden we slechts een matig beeld op het scherm krijgen. Het toestel accepteert ingangssignalen tot 1.080p/24, en we raden dan ook sterk aan om voor een goede upscaling, progressive scan-speler te gaan die de zwakheden van dit scherm kan opvangen.

Mirai DTL-832E600

Aan de de buitenzijde oogt alles goed afgewerkt. Enkel de voet valt ons wat tegen, die mocht wel iets steviger zijn. Op de aansluitingen is sterk bezuinigd. We noteren slechts één HDMI-aansluiting en geen composiet- of S-video-connecties – toch opvallend. Er zijn wel een DVB-T-tuner en CAM-module voorzien, en de DVB-T-tuner heeft zijn eigen ingang voor een antennekabel.

Mirai DTL-832E600

De menu’s zijn erg eenvoudig in gebruik, en de OSD (On Screen Display) kan een voorbeeld zijn voor sommige grotere merken. Anderszijds zijn de menu’s erg beperkt, veel mogelijkheden voor aanpassingen aan beeld of geluid zijn er niet. Ook de afstandsbediening is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, met grote, gemakkelijk te bedienen toetsen. De beeldkwaliteit ligt in lijn met de prijs. Verwacht dus geen topprestaties, maar anderszijds doet het scherm het zeker ook niet slecht.

We stellen vast dat de kleuren overmatig hard gesatureerd staan, zelfs in ‘cinema’-mode. Daarnaast is ook de grijsschaal lichtjes gelig getint, en is de ruisonderdrukking erg zwak. Ook qua geluid zien we hier geen erg scherpe prestaties, maar voor z’n prijs doet dit toestel het eigenlijk helemaal niet slecht. Het scherm aanvaardt overigens 1.080p-ingangssignalen, maar het geluid stotterde toen we 1.080p/24- materiaal probeerden te bekijken. Gekoppeld aan een degelijke upscaling- en progressive scan-speler is dit scherm een goede keuze.

Panasonic TX-32LX70F

Panasonic pakt uit met een prima afgewerkt toestel met zeer toegankelijke aansluitingen. De menu’s zijn erg eenvoudig en gemakkelijk te bedienen. De afstandsbediening onderschrijft ditzelfde principe: eenvoud en gemak. De ontvangst van onze kabelzenders blijkt excellent. Bovendien zapt het toestel heel snel en krijg je feedback te zien via een infobalk, zodat je niet per ongeluk een paar zenders te ver doorzapt.

Mirai DTL-832E600

Erg geschikt dus voor tv-kijkers die nog naar analoge televisie kijken, want ook het analoge beeld is prima, met een zeer goede ruisonderdrukking. De Panasonic is in staat om 1.080p-beelden weer te geven, maar kan geen 1.080p/24- beelden aan. De andere beeldtesten leverden een prima resultaat voor deze categorie. Daar wordt onder andere aan bijgedragen door de 100Hz-technologie. Het geluid is over het algemeen goed, maar de speciale geluidseffecten zijn dan weer af te raden.

MERK

EDITORS' CHOICE