REVIEW

Samengevat

Ondertussen lijkt het misschien of Ray Charles nog steeds draait, maar dat is niet het geval. Ik ben al heel wat cd’s verder gekomen. Het karakter en de specifieke eigenschappen van de set veranderen echter nauwelijks, dus het is zonde om telkens in herhaling te vallen. Zet gerust klassieke muziek op met deze apparatuur. Genoeg fraais valt u ten deel. Vaak hameren wij recensenten op “rust” die merkbaar moet zijn. Mij is het nog steeds te rustig. Ik haal nieuwsgierig de speler los van de versterker, om hem vervolgens te integreren in mijn grote systeem en dezelfde muziek nog eens te draaien. Dat geeft een significant verschil. Het stereobeeld wordt terstond groter in breedte en hoogte, minder in diepte. Het versluierde hoog komt tot leven, de bas wordt strakker. Ineens leeft het geheel op. Wolken verdwijnen en de zon komt door. Een totaal ander soort weergave.



Neem ik opnieuw Ray Charles bij de kop, dan geniet ik nu van een veel verder uit elkaar getrokken weergave. Het orgel van Ray is veel nadrukkelijker aanwezig. Zijn stem en die van zijn tegenspeler staan verder uit elkaar. Dat maakt de uitwisseling tussen de stemmen spannender. Het hoog is opgefrist, zodat bekkens terug zijn. Het laag is het warme karakter kwijt. Met als gevolg een kalere weergave, iets waar je van moet houden. Warmte moet nu uit de stemmen komen, is niet langer standaard ingebakken in de keten. Deze weergave laat zien dat de TL53Z heel neutraal kan spelen. Als ik mijn eigen referentie speler vergelijk met de C.E.C. dan blijkt een deel van het “besloten” karakter dat ik in combinatie met de versterker al hoorde, ook verwijtbaar te zijn aan de cd speler. Het kan allemaal nog ruimer, groter, gedetailleerder en spannender. Uiteraard tegen een meerprijs. Dat pad verlaten we daarom maar snel. In essentie is de TL53Z gewoon een erg fijne cd speler, die de kwaliteit van C.E.C. duidelijk weerspiegelt. Het blijft bijzonder om het loopwerk van een cd speler met een snaar aan te drijven. Edoch, het werkt in de praktijk heel erg goed.


Samengevat

Als ik de TL53Z in combinatie met de TUBE53 zou willen beschrijven in één enkel woord dan kom ik uit op “knuffelbeest”. Het is een set die warmte geeft aan de weergave van muziek. Op een haast ouderwetse manier de essentie van muziek blootlegt. Aangenaam klinkt en lang laat luisteren. Daar is ook een keerzijde aan, de weergave is rond aan de bovenkant van het frequentiegebied, mooi open in het midden, warm maar ondoorzichtig in de lage tonen. De compactheid van de weergave maakt de set mooi direct, wat snel aanspreekt. Het houdt wel tegen dat een groot stereobeeld wordt opgebouwd in de luisterruimte. De C.E.C. set moet de luisteraar duidelijk aanspreken. Zou ik hem permanent ter beschikking hebben, dan zocht ik bij de versterker een paar fraaie monitor luidsprekers. Gesloten systemen om het laag onder controle te houden, met een redelijk hoog rendement. Of juist een eveneens klassiek systeem, gebaseerd op een zeer hoog rendement en hoorndrivers. Met die laatste gedachte schiet ik waarschijnlijk in de roos. C.E.C. is Japans, Japanners zijn gek op warme buizen in combinatie met hoorns. Wie kiest voor de TL53Z en de TUBE53 is zeker geen hifi freak of apparatuur liefhebber. Veel eerder een muziekliefhebber die weet waar de concertzaal te vinden is. Een levensgenieter die Japanse cultuur op waarde weet te schatten.




Aanvullende informatie:


Prijzen:
C.E.C. TL53Z cd speler 2649 euro
C.E.C. TUBE53 geïntegreerde buizenversterker 2599 euro

Importeur:
Clofis
Zoetermeer
Web: www.clofis.com
Tel. 079 3631292

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

  • C.E.C. TL53Z CD speler
  • Lua Cantilena SEL CD speler (Mullard buizen), Tentlabs gemodificeerd

Versterking:

  • C.E.C. TUBE53 versterker
  • H.A.T. LA2 Mk II lijnversterker
  • Ayon Audio 300B versterker

Luidsprekers:

  • Focal-JMlab Electra 937 Be
  • Ruark Sabre III

Subwoofer:

  • Focal-JMlab Electra SW900 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Kemp, Läpp (DIY), Crystal Cable Power Ultra, Hanze Hifi
  • Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source, Kemp Elektronics Quantum Approach plug, gescheiden audiogroep, AHP glas + Neozed zekeringen

Kabels:

  • Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Ultra, Crystal Cable Connect
  • Interlink subwoofer: Sharkwire
  • LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference, Chord Company Odyssey 4, Chord Company Epic Super Twin

Accessoires:

  • Meubels: Spectral Straight TV915 en TV913
  • LS-stands: Target MR60
  • Overig: Quadraspire QX25 voetjes, Target SpikeShoes, Acoustic System diffusers, Acoustic System Resonator Basic + Silver


EDITORS' CHOICE