REVIEWPioneer

Staat hij zijn mannetje?

Rene Smit | 19 maart 2009 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Natuurlijk is de kwaliteit van de geluidsweergave van belang bij films, bij het bekijken van concerten op Blu Ray is het zo mogelijk nog belangrijker. Een concert wat zich bij uitstek leent om de geluidskwaliteit te beoordelen is er Ă©Ă©n van Nederlandse bodem. Black Symphony van de band Within Temptation. Een spektakelstuk van de bovenste plank. Naast de band staat er een volledig symfonie orkest op de bĂĽhne, inclusief een enorm koor. De ietwat bombastische muziek die de band speelt valt erg goed te combineren met een groot orkest en geeft het geheel een extra dimensie. Luisterend via de digitale uitgang naar de DTS track laat weinig te wensen over, althans voordat de 5.1 PCM track via de analoge uitgangen is beluisterd. Het opgebouwde geluidsbeeld groeit dan behoorlijk en weg is de wat wollige deken. Het klinkt fris, transparant en dynamischer.
Het onderscheid tussen de diverse instrumenten wordt duidelijker en ook worden de surroundspeakers meer in het grote geheel betrokken. Switchen naar de DTS track in combinatie met de digitale uitgang is bijna een deceptie, dezelfde track via de analoge uitgang vormt een gulden middenweg.

Pioneer BDP-LX71

Waar de “goedkopere” Blu Ray spelers vaak teleurstellend presteren op het gebied van cd weergave zou de Pioneer LX71 toch meer zijn mannetje moeten staan. De zwaardere kastconstructie, grotere voeding en betere DAC’s moeten hier voor zorgen. Hiertoe wordt de speler zonder tussenkomst van een surroundreceiver rechtstreeks op mijn vM versterkerset en Audiovector speakers aangesloten. Bij het beluisteren van Katie Melua’s laatste album blijkt de LX71 alleszins redelijk met het medium cd uit de voeten te kunnen. De stem van Katie klinkt wat scherper dan ik gewend ben en soms krijgt de laagweergave een beetje de overhand. Natuurlijk is het logisch dat een “standaard” Blu Ray speler als de LX71 het af moet leggen tegen een minimaal drie maal duurdere (SA)Cd-speler zoals mijn vM SA230, die bovendien ook nog eens door de fabrikant opgewaardeerd is.
Afgezet tegen een Panasonic BMP-BD30 Blu Ray speler die ongeveer de helft goedkoper is zijn de rollen omgedraaid. De LX71 weet een groter stereobeeld op te bouwen met meer autoriteit en ruimtelijkheid. Stemmen krijgen wat meer body en gewicht. Ook is er meer rust waardoor het gewoon prettiger luisteren is.


EDITORS' CHOICE