REVIEWSennheiser

Luisteren

Gastauteur | 14 mei 2009 | Sennheiser

Doordat ik in Vegas tijdens de CES al even had kunnen ‘proeven’ en tijdens de presentatie in Wennebostel in de fabriek wat uitgebreider kon luisteren – daar stond zo’n dozijn HD 800 gereed op fraaie apparatuur, onder andere T+A’s ‘D10’ SACD-speler met een Lehmann ‘Linear’ hoofdtelefoonversterker – was het natuurlijk best spannend wat de HD 800 thuis zou gaan doen. Ik was overigens niet geheel onvoorbereid naar Sennheiser gereisd want vier avonden voor het bezoek had ik in de grote zaal van De Doelen een live-opname gemaakt van het RPhO met zoals de HVT-lezer inmiddels wel weet onder andere Sennheiser MKH 30 microfoons…

In mijn werkkamer staat de Tascam CD-RW900 met regelbare hoofdtelefoon-aansluiting en werden de meest bekende CD’s uit de kast gehaald. Toevallig is de kabel net lang genoeg om met de hoofdtelefoon op achter de laptop te kunnen zitten en werken – dat moest in dit geval gelijktijdig omdat ik slechts één week de HD 800 mocht houden – maar wat een feest is dat! Heb je de HD 800 op je hoofd gezet dan valt het gewicht van ruim 300 gram mee. Je oren vinden vrij van irritatie een plek en doordat de band goed instelbaar is voel je nergens druk.

Sennheiser HD800

En natuurlijk moest de Onno-CD in de speler! Deze CD met live-opnames van Onno Scholtze is wat mij betreft dé referentie-CD van 2009 geworden. Ik schat dat de meeste HVT-lezers ‘m inmiddels wel hebben en dat deze in vrijwel alle audio-speciaalzaken die ons land rijk is een vaste plek heeft gevonden in de winkel-discotheek. De bevindingen zijn in één woord geweldig: alle details die Onno zo mooi heeft beschreven in de HVT van januari 2009 komen tot hun recht. De klankbalans is evenwichtig, het stereobeeld en de ruimte-indruk realistisch. Elektrostatisch van karakter en de ‘push’ van een dynamische hoofdtelefoon. Het is Sennheiser gelukt het beste van beide werelden te combineren. Life/live is beautiful!

Bij elk serienummer (dit testexemplaar 00237) is het individuele diffuusveld-overdrachtsmaat terug te vinden op de site www.sennheiser.com.


EDITORS' CHOICE