REVIEWFocal

Nog meer muziek

Max Delissen | 11 juni 2009 | Focal

Wanneer ze als een paar `echte` luidsprekers worden opgesteld weten de satellieten een flinke bubble van geluid om zich heen te creëren, waarin diepte en breedte in ruime hoeveelheden voorhanden zijn. Je kunt daar goed aan merken dat hier geen fabrikant van computer-accessoires achter zit, maar een luidsprekerbouwer! De plaatsing van stemmen en instrumenten is precies, aanwijsbaar, bijna tastbaar. Wat een onverwacht genoegen!

Ook aangesloten op de computer staat de XS set zijn mannetje. Wat overigens een beetje vreemd is om te zeggen, nu ik er over nadenk. Want deze luidsprekercombinatie is zo onmiskenbaar vrouwelijk, ja zelfs een beetje verleidelijk, dat ik ze veel liever met mademoiselle aanspreek dan met monsieur.

Focal XS 2.1 Multimedia Sound System

Muziek maken doet deze dame dus heel erg goed, met veel speelplezier en dynamiek. Er is een lichte voorkeur voor populaire muziek, maar ook klassiek en jazz klinken overtuigend. En dat is volgens mij hét kenmerk van een neutrale, muzikale luidspreker.

Omdat ik mijn iPod thuis synchroniseer, en niet op kantoor, heb ik de functionaliteit via USB niet echt kunnen beoordelen, maar als ik afga op de soepele bediening van de overige functies (en van het feit dat er geen extra software hoeft te worden geïnstalleerd – het is echt plug-and-play) zal dat ook wel snor zitten.

MERK

EDITORS' CHOICE