REVIEWYarland

Bouw

René van Es | 03 september 2009 | Fotografie René van Es | Yarland

Het uiterlijk van de Yarland is verzorgd en netjes. Zwart gemoffeld staal, houten ornamenten, aluminium front en knoppen. Men heeft geprobeerd de Yarland versterker een eigen gezicht mee te geven. Wel doet de aan/uitschakelaar een beetje iel aan. Een signaallampje dat aangeeft wanneer de netspanning is ingeschakeld ontbreekt; gelukkig geven de buizen licht. Onder de kap vinden we de eigenlijke versterker. Het eerste dat opvalt zijn de zes Clarity Cap koppelcondensatoren die prominent aanwezig zijn. Te zien zijn verder de drie geschakelde ingangen met relais op een kleine print, twee smoorspoelen, een eenvoudige potmeter en een grote printplaat. Veel onderdelen vinden een plekje op de print, daarmee is de Yarland geen hard-wired versterker geworden. Op de print mij onbekende onderdelen die goed gesoldeerd zijn, maar de opbouw doet wat minder netjes aan. Iets dat zeker te maken heeft met de prijs. Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De buisvoeten vastgesoldeerd aan printplaat, zonder nog ergens aan vastgeschroefd te zijn, dus wees voorzichtig met buizen wisselen. Niet teveel kracht zetten en de buis verwijderen door hem zachtjes heen en weer te bewegen. Ik durf te stellen, dat een wat minder nette opbouw niet hoeft te leiden tot onbetrouwbaarheid. Bovendien, niets is zo makkelijk te reparen als een buizenversterker, mocht u ooit met een defect te maken krijgen.

Yarland FV34BSA versterker

Het eerste deel van schakeling is opgebouwd rond een drietal 6N3 buisjes. Twee daarvan vormen de voorversterker, de derde is ingezet in de voeding voor de hoogspanning. De kracht van twee maal 30 Watt wordt geleverd door twee paar EL34B buizen in een push-pull schakeling. De buizen staan ingesteld in klasse A, maar het is geen klasse A versterker zoals wordt gesuggereerd, want dan zou het geen push-pull schakeling kunnen zijn. De bias staat vast ingesteld en is van buitenaf na te regelen. Alle buizen zijn van Chinese makelij en, gezien de luisterresultaten, uitstekend in staat hun werk te doen.

Yarland FV34BSA versterker

Aan de achterzijde van de versterker vinden we drie cinch ingangen, de luidsprekeraansluitingen met een 4 en een 8 Ohm tap en de entree voor de netspanning. Kortom, eenvoudig, doeltreffend en op die manier betaalbaar gehouden. Volgens Yarland heeft de FV34BSA een frequentiebereik van 10 Hz tot 37 kHz binnen -1.0 dB. Met een signaal-ruisafstand van 89 dB. Het uit het lichtnet opgenomen vermogen blijft onder de 150 Watt. De versterker is bescheiden van afmeting, 32 x 15 x 28 cm en weegt 17 kilo. Het merendeel van het gewicht zit uiteraard in de voeding en uitgangstransformatoren.


EDITORS' CHOICE