REVIEWB&W Range

Een extra dimensie

Door naar CD met een lekker verzamelalbum van de zangeres Janis Ian. At Seventeen verhaalt op uiterst breekbare wijze over zeventienjarige meisjes en hun problemen met uiterlijk, jongens en andere op die leeftijd belangrijke zaken. De XT8 lijkt gemaakt voor deze muziek en stemmen in het bijzonder. De emotie is bijna tastbaar en ieder stukje nuance in de stem van Janis wordt doorgegeven. Fligh Too High leunt zwaar op een swingende blazerssectie en hier laten de B&W speakers horen iets minder bite te hebben en wat minder up front te spelen dan mijn normaal gebruikte Audiovector speakers. De XT8’s hebben een wat rustiger karakter dat ze meer geschikt maakt voor casual listening dan de al eerder genoemde Audiovector speakers. Het maakt de XT8 wat universeler toepasbaar en niet alleen geschikt voor de audiofiele luisteraar.

B&W XT8

Tim en Neill Finn maakten met hun band Crowded House soms prachtige luisterliedjes. Wanneer je hun muziek beluistert via een mooie muziekinstallatie komen onvermoede details in de nummers bovendrijven. De XT8 heeft er totaal geen moeite mee om deze details weer te geven en tegelijkertijd het grote geheel niet uit het oog/oor te verliezen. Weather With You is zo’n nummer waarbij ook de harmonische samenzang tussen beide broers een belangrijke plaats in neemt. Door de grote mate van detaillering in het oh zo belangrijke middengebied versmelten beide stemmen zonder aan individualiteit te verliezen. Iets wat een hoop luidsprekers niet gegeven is.

Door de uitstekende prestaties op muziek gebied zou je bijna vergeten dat de speaker ook prima ingezet kan worden als frontweergever in een surround set-up. Tijd dus om een paar Blu Ray schijfjes op te zoeken. Taken is een snelle actiefilm met een flinterdun verhaal. Een (ex) C.I.A. agent vertrekt hals over kop richting Parijs om zijn ontvoerde tienerdochter uit handen van Oost Europese vrouwenhandelaren te redden. Het gaat er hard aan toe met veel geweld, achtervolgingen en vuurgevechten. De B&W speakers geven geen krimp, ook niet wanneer het volume flink opgeschroefd wordt. Het geluid blijft goed doortekend en open zodat details goed te volgen blijven. In het laag staat de speaker zijn mannetje, hoewel ik bij veelvuldig film kijken een subwoofer zou toevoegen ter aanvulling van het allerlaagste laag om zo de beleving compleet te maken.

B&W XT8

Inside Man, een film geregisseerd door Spike Lee, opent met oosters klinkende muziek die de beelden fraai ondersteunt. Het opgebouwde geluidsbeeld is breed en diep met veel nuance en detaillering. De soundtrack is agressief en heftig, afgewisseld met subtiele conversatie. Geen enkel probleem voor de speakers die prima overweg kunnen met fikse dynamiek sprongen. Een groot gedeelte van de film speelt zich af in een bankgebouw en de ruimtelijkheid wordt prima geprojecteerd in mijn luisterruimte. Dat zorgt er voor dat je daadwerkelijk in het verhaal betrokken wordt. Goede geluidsweergave bij het bekijken van een film draagt bij tot extra dimensie, iets waar de XT8 speakers prima toe in staat zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE