REVIEWKlangwerk

Feng Zi Cun

Er inmiddels geheel van overtuigd dat stem, jazz en pop uitstekend gedraaid kunnen worden op Klangwerk, draai ik track 11 van de Crystal Cable Arabesque cd, een werk van Saint-Saëns, dat altijd het spooksloot van de Efteling in gedachten naar boven haalt. Kleine, zachte spelmomenten, lieflijk, wisselen af met een vol inzettend orkest dat met geweld de Klangwerk van de muur probeert te drukken. Alweer een weergave die tot in de puntjes is verzorgd.

Zoekend naar minpunten realiseer ik mij, dat ik die niet heb genoemd, om de simpele reden dat ik ze niet kan vinden. Hoogstens is de prijs van de PHIL zodanig, dat hij in veel gevallen te kostbaar zal zijn om in een gezinsbudget te passen. Dat is jammer, want ik gun hem iedereen van harte. Als ik deze zin tik, speelt het orkest op volle sterkte en lijkt mijn woorden alleen maar te willen onderstrepen. Geen krimp van Klangwerk, wat een wonderlijke luidspreker, zo’n kleine woofer en dan toch helemaal los gaan.

Klangwerk (audio)PHIL luidspreker

The Psalms Of David, in dit geval When The Lord Turned Again ken ik al heel erg lang. De opname is echt oud. Groot koor, zwaar orgel en eindelijk vind ik een werk waar de PHIL een zware dobber aan heeft. Het kan, maar houdt niet over. Als straf vlieg ik haast tegen het plafond op de fluit van Feng Zi Cun. Ooit gehoord op de Crystal Cable cd? Zo niet: doen! Pas op met het volume, of u zit net zo bleekjes op de bank als ik. Volkomen zuiver tot op (te) hoog volume. Terug bij waar we waren, de allesetende PHIL. Er zijn grenzen aan een tekst, ik zou een halve platen- en cd-kast langs willen laten komen. Dat kan helaas niet. Het blijft bij indrukken die ik kan neerzetten.

Zoals een cellowerk van Pieter Wispelwey. Een werk van Bach voor solo-cello beneemt mij haast de adem van schoonheid. Zowel de klankkast als de snaren krijgen alle aandacht van de PHIL. Pieter is een fenomeen, zijn cellospel behoort tot het beste, dat verkrijgbaar is. Zoiets verdient een mooie set, een correcte opstelling en aandacht voor elk facet in de weergaveketen. Een gegeven, dat Klangwerk uitstekend kan invullen waar het de weergevers betreft. Dat de rest van mijn keten ook niet de minste is, speelt uiteraard een belangrijke rol. Het is de synergie die tot opmerkelijke resultaten zal leiden, iets waar de dealer u graag mee helpt.


EDITORS' CHOICE