REVIEWRotel

Luisteren 2

Rene Smit | 03 september 2009 | Fotografie Rene Smit | Rotel

Eens kijken of de cd-speler in een wat normalere set-up zonder tweaks als schone stroom en speciale netsnoeren overeind blijft. Visueel vormt de combinatie RA1520 en RCD1520 in ieder geval een aantrekkelijk geheel. De elegante, chique uitstraling overstijgt met gemak de vraagprijs van beide apparaten. Crowded House mag de spits afbijten. Van hun verzamelalbum Reccuring Dream kies ik voor de track Wheather With You. Hierin is zo ongeveer alles te vinden waaraan een goede set moet voldoen. Samenzang, details, ritme en sfeer, het zit allemaal in dit lied. Versterker en cd-speler weten dit samen prima aan de luisteraar te presenteren. Opvallend is daarbij de strakke en volle laagweergave. Mijn speakers lijken een maatje te zijn gegroeid, zonder dat het onnatuurlijk of overdreven gaat klinken. Hoog en laag zijn mooi in balans en ook details blijven prima te horen.

Het open karakter van de cd-speler is nog steeds prima hoorbaar wat er op duidt dat de versterker vergaand neutraal klinkt. Gedurende de gebruiksperiode overlijdt de `King of Pop` Michael Jackson. De hierop volgende overvloedige aandacht van de media zorgt er voor dat ik de verzamelaar History opnieuw ga beluisteren. De kwaliteit van de liedjes is goed tot zeer goed. Voor History zijn alle opnames ook nog eens opgepoetst om de weergave kwaliteit op eenzelfde niveau te krijgen. Aan de zoete kant maar met een duidelijke boodschap is Heal The World. Het beeld wat de Rotel set weet neer te zetten is breed en diep. Michael’s stem staat los in het midden van het beeld en wanneer het grote koor inzet wordt dit probleemloos verder naar achter neergezet. De samenhang van het koor is groot maar wel bestaat het duidelijk uit individuele stemmen.

Met Billy Jean mag de set nogmaals laten horen over de juiste dosis pace & rhythm te beschikken. Mijn onbeholpen poging om de Moonwalk te dansen geeft aan dat het met het overbrengen van swing en energie wel goed zit. Dat de combinatie Focal en Rotel kritisch is komt naar voren wanneer het volume verder omhoog gaat en er een klein scherp randje in het hoog te horen is. Combineren met een speaker welke niet voorzien is van een `felle` metal dome tweeter zal dit randje grotendeels doen verdwijnen. Gedurende de tijd dat de combinatie Rotel RA1520 en RCD1520 bij mij thuis staat ben ik vaker dan normaal op de zolderetage te vinden. Gewoon om even lekker muziek te luisteren terwijl de huisgenoten in de woonkamer televisie kijken.

MERK

EDITORS' CHOICE