Beheerste controle; de Aviano’s in actie

Hoewel diverse weergevers al enigszins door de importeur waren ingespeeld, heb ik de set veel gebruikt voor ik echt ging luisteren. Afwisselend de vier verschillende weergevers opgesteld in stereo- en home theateropstelling. Natuurlijk heb ik veel, erg veel muziek gedraaid die ik erg goed ken. In stereo heb ik ervoor gekozen om de subwoofer mee te laten draaien bij de Denon/ Rotel-combinatie, terwijl ik deze heb weggelaten toen de weergevers aangesloten waren op de Astin Trew versterker. Allereerst een sacd over de home theater-opstelling.

Bewust heb ik gekozen voor Mozarts Requiem in D Minor (K626 ed. R. Levin) op het audiofiele Linn Records. Het intense Agnus Dei klinkt in mijn luisterruimte. Nu is deze opname qua akoestiek erg mooi opgenomen. Over de set, waarbij afwisselend de Aviano 1 en 2 als surroundweergevers en de Aviano 6 en 8 als frontspeaker worden afgewisseld, klinkt het geheel beheerst en ingetogen. Vooral de Aviano 6 lijkt de nadruk meer op de stemmen te leggen, maar mist een stukje in de middenlage regionen. Een aanpassing van de afkapfrequentie op de subwoofer biedt uitkomst. De Aviano 8 kent een stuk meer laagweergave met zijn twee ‘dedicated’ woofers. De lange slag woofer in de Aviano 7 sub doet prima zijn werk, hoewel een zeer kleine vertraging me niet ontgaat. De surroundspeakers bieden genoeg kracht om als zodanig hun diensten te mogen leveren, hoewel ook hier weer een erg ‘strakke’ weergave wordt geboden. Misschien dat het geheel na veel meer uren spelen wat losser komt, waardoor echo’s langer klinken.

Een test met hetzelfde muziekstuk waarbij de Aviano 2 als frontspeakers worden ingezet en de Aviano 1 als surroundweergevers biedt mijn oren trouwens ook een redelijk geluidsbeeld; ideaal voor geďnteresseerden met een lager budget of beperkte ruimte. In deze opstelling boet de weergave niet veel in qua spreiding en met weer een extra aanpassing op de subwoofer mist de luisteraar niet veel op het sublaag of de homogeniteit van het geluidsbeeld.Over op muziek met ondersteunende beelden. De dvd met de registratie van de musical War of the Worlds: Live on Stage uit 2007 brengt niet alleen het bekende muzikale verhaal vertolkt door Jeff Wayne op unieke wijze in beeld, gelukkig maakt ook de stem van wijlen Richard Burton deel uit van de voorstelling, en kent de band veel van de originele muzikale bezetting uit 1978. De dts-track wordt geselecteerd en het wonderschone Forever Autumn wordt als track gekozen. Het muzikale spektakel wordt wederom beheerst door de Aviano’s weergegeven. Ik ken de stem van Burton als dieper doorlopend en het geluidsbeeld als iets breder, toch is de weergave niet verkeerd. Vooral de Aviano 8 kent een erg strakke weergave, ongetwijfeld het resultaat van de verbeterde CPC driver configuratie. Controle heerst, met wel de eigenschap dat het beheerste geluid weinig ‘spanning’ met zich meebrengt.

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »