DVD en Blu-ray

Om de kwaliteit van de Radiance One in een meerkanaals setup te beoordelen bekijk en beluister ik een aantal DVD en Blu Ray schijfjes. Farewell 1 Live From Melbourne van de supergroep The Eagles is een top concert. De 5.1 DTS track is goed uitgebalanceerd en alle kanalen worden volledig benut. Vanwege het lagere rendement van de Acoustic Energy speakers worden eerst de niveaus van alle speakers gelijkgetrokken met behulp van een decibelmeter. Eenmaal juist ingesteld ontstaat een fraaie grote virtuele luchtbel waarin het concert zich afspeelt.

Wederom wordt er volop geprofiteerd van de uitstekende spreiding in breedte en diepte die de speakers aan de dag leggen. De illusie aanwezig te zijn in de enorme hal waarin het concert gegeven is hiermede versterkt. De instrumenten zijn ondanks de drukke mix en de toevoeging van de surroundkanalen nog steeds prima individueel te onderscheiden. De veelheid aan verschillende gitaren waarop de heren hun kunsten vertonen hebben duidelijk allemaal een eigen karakter.

Acoustic Energy Radiance One

The Boat That Rocked is een zeer onderhoudende en humoristische film over het wel en wee van de bemanning van een zendschip in de jaren zestig. Het verhaal vertelt over de roerige tijden waarin luisteraars in Groot Brittanië en een deel van Europa popmuziek uitsluitend konden beluisteren via illegale zenders. De soundtrack is doorspekt met tophits uit de zestiger jaren en deze spetteren werkelijk uit de speakers. Pas nu wordt een subwoofer gemist om het diepe laag weer te geven. De schrikreactie aan het begin van de film, wanneer vanuit een rustige monoloog plotseling overgeschakeld wordt naar een scène die zich afspeelt op een stormachtige zee, is minder heftig dan ik gewend ben. Dynamisch gezien blijken de speakers nu wat terughoudender te zijn dan bijvoorbeeld de Audiovector S3 Signature luidsprekers die ik normaal gebruik. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat de speakers zowel fysiek als in prijs ongeveer een factor vier verschillen.

Kiezen voor het bekijken en beluisteren van de Peter Jackson 2005 remake van de film King Kong lijkt bijna vals spelen. De film leunt veelvuldig op maagterroriserend laag om het wat magere verhaal te ondersteunen. Natuurlijk zijn de Acoustic Energy speakers niet in staat om dat weer te geven. Wat ze echter meer dan goed kunnen is de sfeer van de jungle naar de huiskamer brengen. De vele kleine details als ritselende bladeren, stromende bergbeekjes, rondsluipende dieren en inboorlingen worden dusdanig goed weergegeven dat de jungle toch iets angstaanjagends krijgt. De prima spreiding van het geluid is hier opnieuw debet aan. Zo wordt je moeiteloos de film in getrokken.

MERK

EDITORS' CHOICE