REVIEWPioneer

Luisteren

Rob van Ginneken | 10 december 2009 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Tijd om de multi purpose versterker naast de spreekwoordelijke Mercedes S-klasse te houden. Om precies te zijn de door audio goeroe Rolf Gemein ambachtelijk gebouwde Symphonic Line RG 9 Mk4. Een versterker die op de meest veeleisende luisteraar mikt. Als je het doet, moet je het goed doen. Toch?

Toegegeven, met een prijskaartje én een gewicht dat vier maal hoger ligt speelt hij vele divisies hoger. Zoals de gewone zakenrijder ook niet shopt voor een S-klasse. Ook in dit geval is het uiterlijk ingetogen, maar in geen enkel opzicht trendy. Vooral de versie met ‘donker verchroomd’ centimeterdik front straalt klasse uit. Mede door de uit vol gedraaide knoppen en de hoogwaardige cinch- en luidspreker aansluitingen achterop. Onder welke een omschakelbare phonotrap (MM/MC) die ons deed besluiten de tot dan gebruikte en toch heus niet geringe losse ‘voortrap’ maar meteen in te ruilen.

Pioneer Z9
Foto: Pioneer

Voor wie Symphonic Line niet zo goed kent, even een kort signalement dan maar. Het is analoog dat de klok slaat. Als ijkpunt en werkversterker verving hij in het audio meubel een gespierde buizenversterker en deed dat met opmerkelijk gemak. Hij werkt dan ook grotendeels als ‘Klasse-A’ versterker. Toch is Rolf Gemein duidelijk niet van de ‘buizenafdeling’, maar kiest rondom een imposante transformator voor hoogwaardige Toshiba transistoren en bijpassend gesoigneerde andere componenten. Zoals maatwerk Elco’s, opvallend verfijnde bekabeling en een detailafwerking die je eigenlijk alleen als tuning kunt beschrijven. Dempende materialen, afscherming, lakafwerking, noem maar op. Ongenode resonanties worden uitgebannen.

Naar verluidt een karwei dat hij zelf in de avonduren uitvoert. Het resultaat is een zeer natuurlijk en levendig geluid, dat vooral stemmen en akoestische instrumenten prachtig beetpakt en voor je neus ‘plaatst’. Het laag is zeer gecontroleerd, het hoog sprankelend, maar misschien een tikje ingetogen. Kortom: het soort luistergenot dat je een glimlach om de lippen bezorgt.


EDITORS' CHOICE