REVIEWSonos

Conclusie

Gastauteur | 17 december 2009 | Sonos

Een andere opstelling van de S5 beviel ook goed, namelijk op een stevige kast, schuin geplaatst op ongeveer dertig centimeter van de achterwand. De laagweergave wordt daarvan wat steviger, en als het even teveel wordt draai je de S5 gewoon iets verder van de achterwand weg. Hangt er een beetje vanaf waar je in de ruimte zit, maar dat is juist het handige van de S5; het maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit waar je hem neerzet. Hij klinkt, mits goed opgesteld, inderdaad ruimtelijk genoeg om de ruimte op een geloofwaardige manier met muziek te vullen. Niet op de manier waarop een set met twee losse luidsprekers dat kan, natuurlijk niet, maar dat is expliciet ook niet waar Sonos de Zoneplayer S5 voor heeft ontworpen. Als `mobiel` afspeelapparaat behoort hij zeker tot de betere die vandaag de dag op de markt zijn, zowel in praktische als in emotionele zin.

De bediening met de nieuwe Controller 200 is trouwens een genot. Op de foto`s bij dit artikel (die helaas niet bij mij thuis zijn genomen, maar dat terzijde) is steeds een iPhone te zien. En dat is logischer dan het lijkt, want op de Sonos website is gratis software beschikbaar die je op je iPhone (of iPod Touch) kunt installeren, en waarmee je vervolgens je hele Sonos systeem kan bedienen. Software die er overigens er precies hetzelfde uitziet als in de Controller 200. Waarom zou je dan zo`n losse controller kopen voor driehonderd euro? Om een paar eenvoudige redenen. De Sonos Controller 200 ziet er ten eerste fantastisch uit, voelt onverwoestbaar aan en werkt perfect. Ten tweede is hij meteen bedrijfsklaar als je hem oppakt, de iPhone moet eerst opstarten en het programma laden. Bovendien: het draaien van de Sonos bedieningssoftware, en de voortdurende interactie met het systeem trekt een nogal zware wissel op de toch al niet uitzonderlijk krachtige accu van de iPhone. Gebruik van de Controller 200 scheelt dus vooral ergernis en een heleboel oplaadwerk.

Klankmatige conclusie: de Sonos Zoneplayer S5 is een fijne muzikale partner die op veel plekken in huis tot grote tevredenheid kan worden ingezet. Het welluidende laag is een mooie troef, mits de S5 met enige zorg geplaatst wordt. Het totale geluid is inderdaad een tikje aan de warme kant, maar niet op een vervelende manier, en zelfs verre te prefereren boven het blikkerige geluid dat veel goedkope setjes met dezelfde pretenties voortbrengen. Voor zover het mogelijk is met zo`n kleine behuizing vind ik de ruimtelijke weergave uitstekend. Dieptebeeld is er niet, en dat is logisch vanwege de zeer compacte plaatsing van de luidsprekerunits in de S5. Heel erg missen doe ik dat trouwens niet, zeker als ik de intentie van Sonos voor de ontwikkeling van de S5 op deze manier in mijn achterhoofd houd. Hard spelen is geen probleem, en de ingebouwde begrenzer doet subtiel zijn werk. Er is geen compressie of vervorming, op een gegeven moment kun je hem gewoon niet harder zetten. Het punt waarop ruzie met huisgenoten of zelfs buren een serieus risico wordt is dan overigens al ruimschoots overschreden.

Wie koopt een Sonos Zoneplayer S5? In principe een bestaande Sonosgebruiker die zijn of haar systeem op bepaalde plaatsen in huis wil uitbreiden met een speelklare oplossing. Maar in combinatie met een Zonebridge en een Controller kun je er ook een Sonos systeem mee opstarten. Kleinbehuisden met een sterk gevoel voor design én geluidskwaliteit vallen zich beslist geen buil als ze de Sonos Zoneplayer S5 op hun verlanglijstje te zetten.


EDITORS' CHOICE