REVIEWLogitech

Klank

Eén van de grootste verschillen met de andere Squeezeboxfamilieleden (zelfs met de Squeezebox Boom) is natuurlijk de monospeaker. Iets waarvan ik had verwacht dat meteen een afknapper zou worden. Maar al voordat ik iets gehoord was de logica me wel duidelijk. Als de insteek radio is, dan is mono-compatibiliteit erg belangrijk en stemmen zijn tcoh vaak monogeplaatst bij radiouitzendingen. Maar ook voor het beluisteren van muziek op dit formaat, geven 2 kleine speakers vlak bij elkaar meer problemen dan één grotere. Eenmaal de grille weggehaald treffen we een 3-inch midrange driver aan en een 3/4-inch tweeter. Deze worden aangestuurd met een klasse D versterker met digitale cross-overs.

Logitech Squeezebox Radio
Foto: Logitech

De Squeezebox klinkt erg goed. Het blijft een kleine mono set-up, maar het geluid is toch echt groots te noemen. Een mooi stevig en strak laag, maar niet zo overgeaccentueerd als bij concurrenten die dit via baspoorten bewerkstelligen. Crossovers zijn goed afgesteld, geen dips, pieken of het idee dat je naar 2 losse speakers zit te luisteren.

Ook via de koptelefoonuitgang is een redelijk gebalanceerd geluid te krijgen, al zij het wat minder strak in het laag. Het komt wat fletser over. Hier heeft Logitech duidelijk voor mindere DA-converters gekozen dan bij de duurdere Touch en Duet, iets wat in de verwachting licht als je een product als dit koopt. Als uit de 3.5mm-stereojack ook nog digitaalsignaal had gekomen (zoals bij de MacBooks van Apple), was dit de Squeezebox der Squeezeboxen geweest, maar helaas.

Een echte plus is het gebruik van ‘Replay Gain’. Een programma als iTunes heeft de mogelijkheid om de luidheidswaarde te bepalen voor het afspelen van bestanden onderling. Deze waardes worden opgeslagen in de META-data van de bestanden en kan door Squeezebox worden uitgelezen. Dat betekent niet dat zachte tracks harder worden afgespeeld door een limiter heen, maar dat luider klinkende tracks juist zachter worden gezet, wat uiteindelijk tot minder oversturing bij de da-converter leidt en alles gelijkmatig klinkt.

En verder.

De Squeezebox Radio lijkt in standby-modus continu op z’n hoede te zijn. Binnen een seconde kun je van start gaan. Verplaats je ‘m even naar een andere kamer en haal je de stekker uit het stopcontact, dan heeft ie 46 seconden nodig om weer verder te kunnen. Het optionele batterij-pack is hiervoor zeker een goede oplossing. Iets wat bij een product als deze eigenlijk standaard meegeleverd had moeten zijn.

Bij het tonen van dit nieuwe speeltje aan vrienden was vaak de eerste reactie “geen iPod dock?”. Tja, het was dan niet echt meer een netwerkspeler geweest, maar het zou wel heel handig zijn (en tevens enige andere producten van Logitech de nek omdraaien). Er is wel een 3,5mm aux-aansluiting voor MP3spelers, maar laadt je speler niet op en het ligt er zo naast. Tevens had ik het euvel dat de input heel vaak in ‘mute’ schoot na een paar minuten, ook al werd er audio aangeboden.
De alarmfunctie en klok in beeld maken trouwens wel duidelijk dat Logitech dit apparaat meer als een aanvulling zien op een bestaand Squeezeboxnetwerk en dan vooral in de slaapkamer.

‘Meet the Family’

De Squeezebox Radio red het echt prima in z’n eentje als budget je belangrijkste beperking is, maar als je meer wilt, dan zijn de grote broers het overwegen waard:

  • Squeezebox Boom. Ziet er inderdaad uit als een boombox. Het enige verschil met de Squeezebox Radio is de stereo-uitvoering (2x30 watt), bijgeleverde afstandsbediening, een ouderwets monochroom display en het ontbreken van een batterij (ook niet als optie). Met zijn 289 euro is het een stap terug vanaf de Squeezebox Radio.
  • Squeezebox Touch, de opvolger van de bekende Squeezebox Classic, mijn favoriet. Heeft een 4,3” kleurentouchscreen, USB- en SDcard-aansluiting, RCA-uitgangen, digitale uitgangen (optisch en coaxiaal) en afstandsbediening. Voor 299 euro zeker een stap opwaarts, maar minder mobiel.
  • Squeezebox Duet. Ook een 2,4”-kleurendisplay, maar op de afstandsbediening, Wolfson DA-converters, digitale uitgangen (optisch en coaxiaal) en voor de audiofiel goed te bewerken (zoals hier beschreven ) Met 349 euro twee keer zo duur als de Squeezebox Radio, maar de investering zeker waard.
  • Squeezebox Transporter. Voor €1999 krijg je een 43cm brede kast met AKM AK4396 multibit sigma-delta DA-converters, gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen, 4 digitale in- en uitgangen (optisch, coaxciaal, AES/EBU, BNC), wordclock en monochroom display.

Alternatieven

De Squeezebox Radio is vrij uniek en als je een netwerkspeler zoekt die je gemakkelijk kan verplaatsen, alle functies via een display kan zien en ook een speaker aan boord heeft, zoek dan niet verder. Toch is de prijs pittig en voelt hij zonder de optionele batterij en  afstandsbediening niet compleet.

Mocht je vanaf 1 plek iets willen afspelen en meer willen afspelen dan audio alleen, dan zijn er op dit moment legio mogelijkheden. Een stabiele goedwerkende oplossing zou dan bijv. de Apple-TV zijn. Een nadeel is dat je voor de bediening steeds je TV aan moet zetten. Logisch als je films of YouTube wil kijken, maar niet voor audio alleen. Met het gebruik van de Apple App “Remote” op je iPhone/iPod Touch is dat zo verholpen.

De iPhone/iPod Touch en een dockingstation (bijv. De fantastische Logitech Pure-Fi Anywhere) zijn het laatste jaar bij mij in combinatie met de CBS Radio-App eigenlijk al een soort van Squeezebox Radio. Is een speaker minder belangrijk, denk dan ook eens aan een goedkope Netbook (een Asus Eee van 200 euro is al genoeg) met daarop een webbrowser voor de internetstations en iTunes voor een 2,5”-USBschijfje met al je muziek en je bent klaar. Een setje actieve speakers of aangesloten op je eigen hifi-set geven dezelfde kwaliteit. Samen met een USB-dac kom je al meer richting een goede hifispeler.

Het moge duidelijk zijn dat de Squeezebox Radio op zichzelf een heel geslaagd product is, maar of ie voor iedereen zo geslaagd is, zal met het voorgaande hopelijk wat duidelijk worden. Ik zou bij het overwegen in ieder geval €50 extra optellen bij de prijs van €179, voor het optionele afstandsbediening en batterij-pack.


EDITORS' CHOICE