REVIEWAurum Cantus

Opbouw van de Volla

Het programma van Aurum Cantus telt een heleboel modellen maar de Nederlandse importeur beperkt zich heel verstandig tot de echte krenten uit de spreekwoordelijke pap. De Volla is de high-end monitor van het merk en valt direct op vanwege zijn geweldige afwerking. De luidspreker is leverbaar in verschillende hoogwaardige fineer soorten. De kast wordt vervolgens voorzien van maar liefst 14 lagen pianolak die tenslotte helemaal wordt gepolijst. Mijn testexemplaar werd geleverd met een bijpassende luidsprekerstand die een vergelijkbare behandeling ondergaat. Het resultaat is werkelijk een plaatje om te zien.


 
De Volla is vrij compact (460×245×385 mm) maar weegt desondanks zo’n 21 kilo. Dat gewicht wordt niet alleen veroorzaakt door de zware luidsprekerunits maar vooral ook door de constructie van de kast. De kast heeft super dikke MDF wanden (22mm) en de baffle (het front) is bovendien nog eens dubbel uitgevoerd. In het midden bevindt zich ook nog eens een dikke dwarsbalkconstructie. De kast loopt taps toe aan de achterzijde zodat staande golven minder kans krijgen. Het interne traject naar de basreflexpoort aan de achterzijde wordt zwaar gedempt met noppenschuim op de wanden en een dikke laag watten in de rest van de kast. Al deze factoren dragen bij aan een super stevige en akoestisch dood klinkende behuizing.



De G1 tweeter heeft een lengte van maar liefst 14 cm en heeft een hoog rendement en een breed gespecificeerd frequentiebereik van 900Hz tot 40kHz. Deze magnetisch afgeschermde tweeter weegt bijna 4 kilo. Ook de woofer komt uit eigen keuken en is voorzien van een carbonvezel membraan. In het cross-over filter worden kwaliteitscomponenten gebruikt zoals bijvoorbeeld Duitse Mundorf condensatoren.


EDITORS' CHOICE