REVIEWNaim Audio

Prettige luisterervaring

Wat ook bijdraagt aan een prettige luisterervaring is de methode waarop de HDX muziek ript. De speler doet dit inclusief de originele lead in en lead out van de tracks. Dit houdt in dat de stiltes tussen de tracks op een cd een-op-een mee worden gekopieerd als, inderdaad, stiltes. Vooral bij thematische muziek en klassiek waar stiltes tussen de delen van groot belang voor de eenheid van het geheel, is deze eigenschap zeer te waarderen. Wanneer er muziek wordt gespeeld zonder tussentijdse stiltes verzandt de expressie heel snel en blijft een vorm van muzak over. Hetzelfde geldt in mindere mate voor rippers die op eigen gelegenheid stiltes van 2 seconden inbouwen tussen tracks. Ook dit doet de muziek te kort. Door te spelen met de stiltes tussen de onderlinge tracks kan een muzikant een zekere spanning in een album aanbrengen en dat moet juist niet verloren gaan.

We openen de cd lade van de HDX en laden een eigen cd. Van vlak bij de speler is te horen dat de motor van het cd mechanisme naar een hoger toerental gaat. De speler ript volgens de fabrikant met een gemiddelde snelheid van ongeveer 7,5 keer. Dit komt neer op ongeveer 8 minuten riptijd voor een cd. De nieuwste serie HDX systemen hebben echter een sneller loopwerk gekregen zodat er nu een cd in 3 a 4 minuten wordt geript. Naim heeft de rip software niet zelf geschreven maar heeft een contract gesloten met het gespecialiseerde DigiFi. Zij leveren de rip module en de bedieningssoftware voor de menus. Zo kan Naim de hardware makkelijker op de software afstemmen. Het resultaat is dat ook zogenaamde copy protected cds geript worden net als cds met een combinatie van muziek en data waar enkel de muziek opgeslagen wordt op de harde schijf. Doordat Naim alles in eigen hand houdt is het ook mogelijk de afwijking die iedere cd speler nu eenmaal heeft alvast te compenseren. Dit is de zogenaamde offset correctie. Er is dus geen behoefte om een database te raadplegen om de offset voor de speler te bepalen zoals dat voor PC rippers wel nodig is. We hebben ook een cd geript met de HDX waarvan we weten dat de schijf een zogenaamde run-out heeft. Dit betekent dat het spoor op de schijf niet netjes gecentreerd is en het motor gedeelte steeds moet bijsturen. Bij diverse spelers die met computer drives werken kan dit resulteren in een flink mechanisch lawaai dat wat lijkt op een kettingzaag. Bij de HDX is daar geen sprake van. De gebruikte DVS DRL-200 DVD drive is stil en accuraat.

De Naim rip software leest de schijf netjes en behoorlijk snel al is de snelheid uiteraard afhankelijk van de aangetroffen kwaliteit. Net als een ripper als EAC zal ook de Naim ripper bij het constateren van een fout net zo lang her-lezen tot het resultaat goed is. Op basis van de aangetroffen tracks zal de HDX verbinding maken met de servers van AMG op internet. Dan gaat weer een Naim special in werking. In plaats van het eenmalig op halen van informatie bij AMG over de cd en die op te slaan, zal de Naim software iedere nacht (!) om 3 uur e maar die tijd is in te stellen e gaan controleren of de lokaal opgeslagen informatie van de geripte cds nog actueel is. Is er bij AMG een aanvulling of rectificatie te vinden, dan haalt de HDX die op en werkt de lokale gegevens bij. Dit mechanisme geldt ook voor cds waar nog geen informatie te vinden was bij AMG tijdens het rippen. Op basis van deze gegevens kan met de Naim software heel precies in de lokale gegevens gezocht worden en zo een playlist worden samengesteld. Voor klassiek liefhebbers kan bijvoorbeeld een playlist worden samengesteld van alle geripte muziek waarbij de dirigent Valery Gergiev is of een waar de saxofonist David Sanborn is. De mogelijkheden zijn groot. Wel is het even wennen. In de muziekbibliotheek staan de tracks en albums op alfabetische volgorde op basis van Voornaam Achternaam. Zo staat Frank Zappa bij de eFe en Bob Dylan bij de eBe.

MERK

EDITORS' CHOICE