REVIEWT+A

Hallelujah


Rene Smit | 04 juli 2010 | Fotografie Rene Smit | T+A

In combinatie met de CM Active speakers vult de Caruso probleemloos mijn ongeveer veertig vierkante meter grote woonkamer met muziek. Hallelujah in de uitvoering van Lisa Lois waarbij ze slechts begeleidt wordt door een vleugel klinkt zeer overtuigend. Er is ten opzichte van mijn vele malen duurdere Audiovector S3 Avantgarde Arret speakers wat minder lucht om de stem te horen. Plaatsing van de stem en instrumenten zijn, afgezet tegen de prijs, dik in orde en ook is er voldoende ruimtelijkheid. Bij het gebruik van de Active luidsprekers bestaat de mogelijkheid de in de Caruso ingebouwde speakers als centerspeaker te laten fungeren. Bij het beluisteren van muziek in stereo geef ik er de voorkeur aan deze functie niet te gebruiken. Stemmen worden dan wat naar beneden getrokken in het midden en het opgebouwde 3D beeld wordt minder uitgesproken. Angel van Sarah McLaughlan laat wederom een verrassend vol en gefundeerd laag horen. S en T klanken worden iets aangezet weergegeven maar zeker niet in storende mate. De snaredrum in het nummer Black & White, net als Angel afkomstig van het album Surfacing klinkt strak, ritmisch en kent een prima dynamiek. In mijn aantekeningen lees ik: "gewoon lekker luisteren." Dit zegt in principe voldoende over de weergave kwaliteit van deze set die blijkbaar in staat is meer verwende luisteraars te boeien.

Naast het afspelen van cd`s is er de mogelijkheid dvd`s te bekijken en beluisteren. Live in Sicily van Simply Red is een uitstekende testcase voor zowel beeld als geluid. Het beeld oogt wat softer dan ik gewend ben van mijn Panasonic Blu-Ray speler. Die is in staat een meer gestoken beeld weer te geven op de Panasonic plasmatelevisie. In de close up shots is te zien dat het minimale soft focus effect niets afdoet aan de algemene scherpte van het beeld die dik in orde is. De weergave van het geluid is eveneens prima te genieten, er zijn veel details te horen. Stand-alone is het opgebouwde geluidsbeeld wat aan de smalle kant en reikt niet buiten het 42" scherm. Toevoegen van de CM Active speakers zorgt niet alleen voor een breder beeld maar maakt het geluid ook volwassener, het krijgt allemaal meer body. Ook het inzetten van de in de Caruso ingebouwde speakers als virtuele centerspeaker is nu een welkome toevoeging. Het bekijken van speelfilms met alleen de Caruso is qua geluid wat beperkt, het mist dan aan impact. De dialogen zijn echter wel goed verstaanbaar wat als een plus aangetekend mag worden. Met de CM Active speakers erbij mis je alleen nog de echte surroundeffecten en het allerdiepste laag. De weergavekwaliteit is vele malen beter dan in een televisie ingebouwde speakers die nog niet in de schaduw van de Caruso mogen staan. Het ontbreken van surround is alleen een issue bij spektakelfilms. Zelfs dan zorgt het prima geluid er voor dat je na een luttel aantal minuten al zo in de film getrokken wordt dat het niet als een gemis ervaren wordt.

Radiozenders kunnen op twee manieren beluisterd worden, analoog via een antenne of het kabelnet en digitaal wanneer de Caruso aangesloten is op Internet. Via de kabel klinkt een kwaliteitszender als Radio4 uitstekend met een mooi warm geluid met, zelfs stand-alone, veel onderscheid tussen de diverse instrumenten. Ook is de verstaanbaarheid van gesproken woord van hoog niveau. Met de juiste settings van de speakers klinkt het zo belangrijke middengebied schoon en helder. Van neuzigheid of geknepen geluid is geen sprake.

De kwaliteit van Internet radio is sterk afhankelijk van de gekozen zender, de T+A Caruso laat dit zonder omhaal horen. In de display wordt bovendien weergegeven in welke kwaliteit de zender de uitzendingen verzorgt. Het aantal zenders is schier onuitputtelijk. Om het zoeken naar zenders te vereenvoudigen heeft T+A er voor gekozen niet alle zenders beschikbaar te maken maar kan er via de computer, op een in de handleiding vermelde site, een selectie gemaakt worden. Een optie die in de praktijk goed blijkt te werken.

Dat de iPod ook bij serieuzere audiomerken inmiddels gemeengoed is geworden blijkt uit de grote hoeveelheid apparatuur die een vorm van docking biedt. T+A heeft de Caruso eveneens voorzien van deze mogelijkheid, waarbij de batterij van de aangesloten iPod direct opgeladen wordt. Bovenop het apparaat is een willekeurige iPod te plaatsen en op afstand te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. De combinatie van Caruso en een goedgevulde iPod Touch in de shuffle mode zorgde voor verrassende momenten tijdens een aantal dagen dat de set bij mij op kantoor speelde. De geluidskwaliteit was daarbij een heel stuk beter dan de alles in ��n set van een bekend merk uit het Verre Oosten waar we normaal naar luisteren. Mijn collega`s zagen de Caruso met lede ogen vertrekken toen het apparaat met mij mee naar huis ging om daar verder aan de tand te worden gevoeld.

Een niet onbelangrijke feature waarover de Caruso beschikt is de mogelijkheid zelfs draadloos muziek vanaf een computer of NAS te streamen. Een ontwikkeling die razendsnel toeneemt en al vele cd-spelers bij het grove vuil heeft doen belanden. Wanneer je muziekcollectie eenmaal geript is en opgeslagen op een harde schijf beschik je over een moderne jukebox. Het koppelen van de Caruso aan mijn netwerk kostte redelijk wat tijd. De combinatie van een Engelstalige handleiding (een Nederlandse versie is op korte termijn beschikbaar) en mijn gebrekkige kennis van computers was hier debet aan. Natuurlijk kunt u na aanschaf voor zoiets altijd een beroep doen op uw dealer, daar mag u alle kennis verwachten om u snel op weg te helpen. Blijft het feit dat bijvoorbeeld een Sonos systeem eenvoudiger op te zetten is. Is de connectie echter eenmaal tot stand gekomen dan is het genieten geblazen.

MERK

EDITORS' CHOICE