REVIEWChapter

Mogelijkheden voor andere bronnen

Jan de Jeu | 21 augustus 2010 | Fotografie Jan de Jeu | Chapter

Na de eerste week ben ik zover dat ik het CD gedeelte van de Sonnet-S even laat voor wat het is zodat ik me meer kan richten op de voorversterker die in dezelfde kast ingebouwd zit. Om wat meer zicht op de mogelijkheden te krijgen duik ik achter mijn rack om de achterkant eens goed te bekijken. Het meest in het oog springend is dat er uitsluitend digitale ingangen zijn. We praten over een digitale voorversterker met vier SPDIF ingangen (24 Bit, 192 kHz) en een USB ingang (24 Bit, 48 kHz). Daarnaast is er een RS232 poort en zijn er twee analoge uitgangen, één single ended en één gebalanceerd.

Vinyl als bron

Het zal u niet ontgaan zijn dat ik hierboven uitsluitend praat over digitale bronnen. Toch zou ook de vinylliefhebber met deze Chapter set kunnen werken. De beide Chapters zijn in deze test onderling gebalanceerd verbonden. Een manier om daarnaast ook van vinyl te kunnen genieten zou kunnen zijn om de phono aan te sluiten op een voorversterker en deze voorversterker single ended te verbinden met de Couplet 250S. Door nu op de eindversterker te schakelen tussen gebalanceerd en single ended wordt automatisch gekozen tussen digitale bronnen en vinyl.

Het menu

Wie met die digitale ingangen aan de slag wil doet dat via het menu dat via de twee knoppen op het frontpaneel van de Sonnet-S op te roepen en in te stellen is. Door aan de linker knop te draaien wordt een optie gekozen. Door de knop in te drukken wordt de optie geselecteerd. Door de rechter knop in te drukken wordt stapsgewijs door het menu gelopen. De input selecties zijn achtereenvolgens; CD, SPDIF 1, 2, 3 &4, USB Audio, Sleep mode, Display Brightness, Draaiknoppen Brightness 0-100 %, Sensor knoppen Brightness 0-100 %. Door aan de rechter knop te draaien kunnen er nog een aantal DAC opties geselecteerd worden. Ten eerste is dat Source Quality waarmee gekozen kan worden tussen High, Normal en Low.

Als tweede is daar De-Emphasis Control. Dit kan aan- of uitgeschakeld worden. Data Word Length biedt als opties 24-Bit, 20 Bit en 16 Bit. Phase Invert geeft de mogelijkheid om te wisselen tussen fase en tegenfase terwijl DAC Modulator Mode de keuze mogelijk maakt tussen 6 Bit, 7 Bit en 8 Bit Quantizer. Deze laatste DAC opties kunnen uitermate nuttig zijn bij het optimaliseren van de weergave. Aan de andere kant kan het ook een soort onrust veroorzaken die maakt dat de luisteraar constant blijft zoeken naar de optimale instelling. Ongeveer vergelijkbaar met vinyl liefhebbers die bij iedere nieuw opgezette LP de VTA in gaan stellen. Zeker – maar niet uitsluitend - bij oudere opnamen kan het interessant zijn om de bronkwaliteit instelling aan te passen teneinde te voorkomen dat de onvolkomenheden in de opname doorklinken via de speakers. Een bigband opname uit de vijftiger jaren met Ella Fitzgerald als soliste klonk op `High` inderdaad minder goed dan op `Normal`. Maar in de praktijk heb ik de instelling verder op `High` laten staan omdat ik zelf niet iemand ben die zich bij iedere CD opnieuw afvraagt of het nu om een goede of een slechte opname gaat. Maar zoals de Amerikanen zeggen; `Your mileage may vary`.

SPDIF 1

Als alternatief voor de CD weergave zou ik voor diverse digitale bronnen kunnen kiezen. Voor de luisterindrukken beperk ik mij hier echter tot slechts één andere digitale bron. Ooit heb ik in een recensie voor Hifi.nl geschreven dat de enige echt bepalende factor voor het geluid van de Wadia 170 i in combinatie met een iPod gelegen is in de kwaliteit van de gebruikte DAC. Met die gedachte in het achterhoofd besluit ik om mijn iPod Nano in de Wadia 170i te plaatsen en deze combinatie middels een digitale Apogee Wyde Eye kabel aan te sluiten op de eerste SPDIF poort van de Sonnet-S.

Ook nu wordt direct de hoge kwaliteit van de interne DAC van de Chapter duidelijk. Wanneer ik vervolgens dezelfde opnamen van Holly Cole nogmaals, maar nu rechtstreeks vanaf CD afdraai, valt op dat het geluid via de Wadia/iPod combinatie fractioneel harder, directer en droger klinkt. Deze verschillen blijven, ook wanneer ik achtereenvolgens wat speel met de Source Quality en Data Word Length instellingen van de Chapter DAC. Hoe fraai het harde schijfje in combinatie met het Wadia dock ook presteert, het maakt dat ik uiteindelijk de CD weergave prefereer.


EDITORS' CHOICE