Akoestiekaanpassing

Max Delissen | 28 december 2010 | B&W CM series

Bowers & Wilkins heeft zoals gezegd een paar deelbare schuimrubberen ‘stoppen’ meegeleverd die in de baspoort kunnen worden aangebracht als de laagweergave wat te uitbundig wordt. Dat kan gebeuren als de luisterruimte aan de kleine kant is, of als de luidsprekers (te) dicht tegen de achterwand moeten worden geplaatst. Na het beluisteren van het klankmatige effect van deze stoppen is mijn oprechte advies om het gebruik ervan zo lang mogelijk uit te stellen. De stoppen beïnvloeden namelijk niet alleen het laag, maar tasten ook in zekere mate de ruimtelijk weergave en de dynamiek aan.



Het verwijderen van de kern van de stop levert een vergelijkbaar maar aanzienlijk kleiner effect op. Ook hier zit trouwens een addertje onder het gras: door de diameter van de baspijp effectief te verkleinen wordt de resonantie-frequentie lager. Dat kan (afhankelijk van de ruimte) precies goed uitpakken, maar het kan ook tot een minder evenwichtige bas leiden. Een kwestie van zorgvuldig uitproberen dus. 




Conclusie

Als aan een paar simpele voorwaarden wordt voldaan maakt deze set prachtig muziek en is hij zijn prijs van 3300 euro meer dan waard. Als je een set uit losse componenten zou willen samenstellen die hetzelfde kan als de RCX-1500 zou je een veelvoud van de 1500 euro die hij kost moeten neertellen. Los nog van de meerkosten aan interlinks die je er dan dus ook nog bij moet rekenen. Ik heb er met veel plezier naar geluisterd. Bovendien is het apparaat redelijk future-proof met zijn netwerkmogelijkheid. 

Als ik mij een kleine rit op een persoonlijk stokpaardje mag veroorloven zet ik - althans voor de Nederlandse markt - een vraagtekentje bij de DAB ontvanger in de RCX-1500. Het aanbod aan digitale zenders is eigenlijk vrij klein en lang niet overal is de ontvangst goed. Dat komt volgens mij vooral door het ontbreken van een goed dekkend netwerk. Dat is de RCX-1500 absoluut niet aan te rekenen, maar als DAB in het algemeen een beslissende factor is bij de aanschaf van een receiver verdient het aanbeveling om eerst op internet te kijken hoe de lokale ontvangstkwaliteit is. Dat voorkomt teleurstellingen.

De CM8 bleek bij deze review de grootste verrassing te zijn. Een set van deze luidsprekers verruilt van eigenaar voor 1800 euro (geen meerprijs voor hoogglans zwart), en voor dat geld krijg je een mooie, slanke, gemakkelijk te plaatsen én prachtig klinkende luidspreker in huis.

MERK

EDITORS' CHOICE