Nog eens luisteren..

Ik luister naar een 5.2 systeem, met twee woofers dus. Als beeld- en geluidsbron dient de zeer goede multispeler 751BD van Cambridge Audio, een Yamaha projector zorgt voor een haarscherp en zeer contrastrijk beeld, en de vier Steinway Lyngdorf eindversterkers leveren elk 2 x 400 Watt aan 4 ohm. Eigenlijk heb ik een hekel aan het beluisteren van een surroundsysteem in combinatie met beeld, omdat het verwerken van optische informatie in onze hersenen zo’n 80% van de ‘processorkracht’ vergt, en er dus nogal weinig overblijft voor het vaststellen van de audiokwaliteit. Concentreren dus.

En dan is hier meteen de familie-overeenkomst met het Lyngdorf stereosysteem uit de eerste luistersessie te horen. Perfect gedimensioneerde laagweergave, uitstekende verstaanbaarheid, geen spoor van vervorming en een natuurlijke ruimtelijkheid.

Zowel Michael Bublé op de Hit Man: David Foster & Friends Blu-ray als David Gilmour Live At The Royal Albert Hall worden met veel controle weergegeven, ongelooflijk luid, maar zonder vervorming en scherpte. De bediening loopt via een overzichtelijke iPad App, waarin voor verschillende ‘voicings’ kan worden gekozen. Met de voicing ‘neutral’ is de weergave bij David Foster naar mijn smaak een beetje hard in het middengebied, dus kiezen we voor ‘music’ en dan valt alles op zijn plaats. Er is rust, soevereiniteit, neutraliteit, controle, alles wat je wenst. Het systeem klinkt veel groter dan het in werkelijkheid is, nooit vermoed je de bescheiden afmeting van de satellieten.

 

We sluiten af met Simply Red, het legendarische Cuba concert. Mick Hucknall, de roodharige frontman van de band, heeft ooit van zichzelf beweerd dat hij de beste zanger ter wereld is. Een boude uitspraak, zeker omdat hij hem over zichzelf deed, maar nu ik hem hier bezig zie op dat grote kale podium in dat prachtige hoge theater in Havana geloof ik toch echt even dat hij gelijk had. En wat een band! Het swingt met ingehouden kracht, en ontploft af en toe met verpletterende dynamiek. Kippenvel...

MERK

EDITORS' CHOICE