ARTIKEL


Dr. Longbeard & Marja | 11 maart 2004

En nu komen we bij het punt waar vrouwen in excelleren: luisteren. Ja, de voorspelbare opmerkingen komen nu toch wel bij velen op als ze dit lezen. Maar dat is geheel voor eigen rekening. Vrouwen luisteren niet naar de apparatuur zoals zo veel mannen doen. Vrouwen luisteren dòòr de apparatuur naar de muziek. Sterker nog bij het doorkruisen van de gangen van de CES hotels is het voor een vrouw direct duidelijk waar muziek wordt weergeven en waar geluid, zonder de ruimte binnen te komen. Deze eigenschap van het gehoor moet terug te leiden zijn naar onze overlevingsstrategieën die we kennelijk nog steeds bezitten. De mannelijke jagers hoeven niet huis en haard te beschermen tegen roofdieren die aan komen sluipen, zij kunnen met veel geschreeuw de mammoet te lijf…

CES 2004 (c) XingoVrouwen brengen de subtiliteit naar boven. Kijk naar de ontwerpen op audio gebied waar ze de hand in hebben. EveAnna’s Harley is een van de best afgestelde V-twins en de overeenkomst met haar buizenontwerpen is frappant. Kara Chaffee weet in haar De Havilland buizenversterkers zoals de op CES gedemonstreerde op een enkele GM70 gebaseerde 60-watter, ongelofelijk veel muzikaliteit naar boven te halen. Anette Duevel heeft veel invloed op de schitterende vormgeving van de rondstralende ‘hoorns’ van de Duevel luidsprekers en geeft door haar aanwezigheid in de kamer van Duevel je direct een gevoel van ‘welkom’. Het zijn dus de kleine dingen die ‘het’ doen. Less is so much More.

En Less is More is ook de gedachte die ook de enige exposerende Nederlandse vrouw op CES naar voren brengt. Gabi van der Kley presenteerde in Las Vegas voor het eerst haar nieuwe bedrijf Crystal Cable. In plaats van de hang naar steeds dikkere, in ieder geval in visueel opzicht, kabels brengt Crystal Cable juist alles terug naar een bijzonder fijne proportie. Door het gebruik van zeer hoogwaardige grondstoffen en productiemethoden zijn de Crystal Cable producten niet alleen van een bijzondere geluidskwaliteit, maar ook van een zeer hoog esthetisch gehalte. Het door Gabi getoonde promotiemateriaal laat een foto zien van een ranke dameshand waarom een Crystal Cable interconnect als een fijne zilveren armband is gedrapeerd. En inderdaad de Look & Feel van de kabel is er naar. In een doorzichtige buitenmantel bevindt zich een sterke gevlochten binnenmantel. Deze zorgt door een bijzondere vlechtwijze voor zowel een extreme bescherming van de dieper gelegen uiterst dunne geleiders als voor de mogelijkheid de kabel in scherpe hoeken te kunnen buigen zonder dat de ‘knik’ permanent wordt. Een buighoek van meer dan 90 graden in een door ons ontvangen proefkabel is zondermeer weer recht te maken zonder een spoor van de buiging achter te laten.   

Klik hier voor een vergrote afbeelding 

Bij een subtiele kabel horen ook subtiele connectoren. Deze zijn diep mat zwart uitgevoerd en op een unieke manier aan de kabel verbonden. Niet gesoldeerd, maar heel sterk aangekrompen. Bij wijze van spreken kan een Crystal Cable uit een component worden getrokken aan de kabel zelf (in plaats van netjes de plug los te maken). Ondanks de ‘dikte’ van de kabel zijn grote stromen geen enkel probleem. Zo zijn dus ook moeilijke luidsprekers prima aan te sturen via deze dunne glanzende wondertjes. Voor meerkanaals installaties is het wegwerken van zulke fijne draden geen probleem, maar bijna zonde, zo mooi zijn ze om te zien. Hoe het mogelijk is om in een zo dunne kabel ook nog eens de binnenste geleider met hulp van exotische materialen als Kapton en Peek af te schermen zodat de kabel zelfs door een transformatorhuisje kan lopen, is nog een raadsel. In deze kabels komen in ieder geval veel technieken en ideeën samen.

Crystal Cable

Dus mannen nogmaals voor eens en altijd; een vrouw op een show als de CES, VAD of Doelen lenteshow is er niet als aanhangsel van de “mannelijke audiofiel”, leverancier of pers.
Ga er gerust maar van uit - en dat wordt steeds meer en meer - dat wij heel goed weten wat we willen op audio gebied. En als we het weten verdiepen we ons ook in de techniek en achtergronden van de apparatuur. Daarnaast zijn we ook niet te beroerd of, zoals jullie vaak denken, niet in staat om onze apparatuur aan te sluiten. In een maatschappij waar steeds meer mensen alleen door het leven gaan zul je wel moeten als man of vrouw anders blijf je verstoken van de leuke dingen van het leven zoals muziek! 

EDITORS' CHOICE