ARTIKEL

Ten good performances of the show

Gastauteur | 02 maart 2006

Morel

Morel introduceerde op de CES nieuwe aanvullingen op de inmiddels bekende Octave/Octwin-serie. In plaats van een stand kan men nu ook een fraaie zuilvormige subwoofer in ‘Isobarik’-configuratie onder een Octave of zelfs Octwin zetten. Isobarik betekent dat er een tweede woofer achter de zichtbare woofer is geplaatst, met als voordeel dat de kast bijna twee maal zo klein kan worden dan met één woofer het geval zou zijn. Een extra voordeel s hierbij dat een dergelijk systeem strakker, lees sneller, klinkt. Ook nieuw is de Center speaker met twee kleine woofers, een woofer/midrange en een 28 mm zijdetweeter in een opbouw zoals we die bij de Octave ook kennen.We hebben het hier dus over een drieweg center speaker, iets wat niet veel voorkomt.We hebben dit fraais op de CES geruime tijd beluisterd en het klonk zeer fraai en uitgebalanceerd.


Burmester

Het Duitse Burmester pakte flink uit op de CES. Alle lijnen zijn vernieuwd en aangevuld, zodat de slogan ‘Art for the ears’, geen loos samenraapsel van woorden blijft, maar ook daadwerkelijk in de praktijk bewezen wordt. In de Classic Lijn vinden we een nieuwe stereo 035 voorversterker en 036 eindversterker. Daarnaast is op stereogebied de nieuwe Rondo 051 geïntroduceerd: een twee keer 85 watt versterker. In de thuisbioscooplijn staat de nieuwe 057 surroundprocessor te prijken; een 7.1-kanaals voorversterker. Deze is natuurlijk prima te combineren met de beschikbare eindversterkers. Op CD-gebied is de 061 bovenlader nieuw. Het is het kleine broertje van de 001 ‘top-of-the-line speler’. De speler heeft zowel digitale in- als uitgangen, waardoor andere loopwerken kunnen profiteren van de 24/192 upsampler DAC. Op luidsprekergebied vinden we de nieuwe 961 MK3, 995 MK3 en de uiterst imposante B100 Reference. Alledrie de luidsprekers gebruiken de JET tweeter van ELAC. Uiteraard wel aangepast, zodat ze van ‘Burmester komen’. Prijzen van de nieuwe producten zijn nog niet bekend.


Lyngdorf

Wat Peter Lyngdorf elke show, waar ook ter wereld, aan geluid neer weet te zetten, heeft meer met magie te maken. Nou ja, dat moet ik onmiddellijk tegenspreken want hij weet donders goed wat ie doet.Wie op de VAD-Show bij hem in de kamer heeft  beluisterd, kan daarover meepraten. HVT zal zeer binnenkort een ‘systeem’ ter test hebben staan en daar u deelgenoot van laten zijn.


WLM

Ook voor u controleerbaar: twee jaar geleden ook op de VAD-Show te beluisteren en eveneens door collega’s van HiFi.nl zeer positief beoordeeld, is de ‘wiedergabe’ van deze Weense luidsprekerbouwer. Ik mocht een eigen live-Doelen-opname ten gehore brengen en echt, het podium ontvouwde zich vóór mij en de toehoorders. Ze werden even til. Nieuw bij WLM is de `Super-PAC’-tweeter met een breder afstraalbereik. Podiumbreed!


Opera/Unison

Altijd groot, groter, dikker, imposanter en zo nog wat meer superlatieven. We zijn in Amerika.Toch laat ‘Europa’ zien, en de Italianen in het bijzonder, dat het niet altijd in overtreffende trap hoeft. Met behoud van perfecte weergave kan Unison Research uit typisch uitgewogen vormgeving met een kleine buizenversterker op een evenwichtig gebouwde Opera luidspreker een pláátje neerzetten waar je stil van wordt. Samen met bouwer Giovanni Sacchetti hebben we even van muziek zitten geníeten. Dit jaar nog komt er een kleine (buizen-)versterker (zie foto) met een geheel nieuwe buis.


Kimber

Bij Ray Kimber heb ik ook weer stilletjes zitten te genieten. Op de 4.0- SuperAudio-set (veel apparatuur, veel kabels, van Kimber uiteraard, met een totaal-prijskaartje van $138,610.00 voor alles wat er staat) horen we een zesentachtigjarige saxofonist spelen, ja je leest het goed, die op een heel ontspannen wijze laat horen hoe je gelouterd door de jaren kunt musiceren. Geen microfoon in de klankbeker, geen versterkers bij de andere musici. In de jazz-scene schijnt men tóch zonder versterking te kunnen spelen… Gewoon lekker luisteren. In de huurauto rijdend door de woestijn van Arizona op weg naar Grand en Bryce Canyon heeft het CD-tje meerdere malen gedraaid.


Amphion

Fabrikant Anssi Hyvonen van het Finse Amphion liet de kleinste luidspreker uit de serie horen, welke de namen van de  edelgassen dragen. ‘Helium’ was tot voor kort de kleinste maar een eerder in het periodiek systeem voorkomende naam is er niet.Vandaar dat Anssi zijn toevlucht zocht naar de kleinere deeltjes: ‘Ion’. En die klonk indrukweekend goed.Wij zijn benieuwd naar het antwoord van Amphion op de iPod-hype; heet die dan ‘Quasar’?


Final

Onze landgenoten van Final toonden in twee kamers op het Alexis Park diverse modellen: in stereo en in toepassing voor home cinema. Beide lieten de typische eigenschappen van een elektrostaat horen: transparantie en vrij van (kast-)kleuring. Somtijds daagde een Amerikaanse luisteraar de bemanning en Ellen Walravens (PRmanager van Final) uit tot hogere volumes, maar de Final’s gaven geen krimp. Hulde!


TAD

Andrew Jones, eerder in dit verslag aangehaald als (mede-)ontwerper van de Pioneer ‘EX’-serie, liet de ‘Model-2’ horen. De verstookte energie in de kamer was zo hoog dat de bijbehorende warmteafgifte het noodzakelijk maakte de deur na elk half uur wijd open te zetten. Jones past, wellicht nog puttend uit de erfenis van het Eureka-project, (een samenwerking tussen KEF en B&O in het begin van de tachtiger jaren, waar hij mede aan de wieg stond van het ‘coïncidentele’ luidsprekerchassis) bij TAD voor het mid/hoog dezelfde techniek toe. Een overtuigende demo, waarbij de toehoorders ‘overwhelmed’ zaten te luisteren.


Paradigm

Deze Canadese luidsprekerbouwer liet op de vroege zaterdagmorgen een selecte groep audiojournalisten naar een Suite in het Hilton komen. Zo ging ook HVT’s hoofdredacteur vroeg uit de veren om op tijd aanwezig te zijn. De ontvangst was  hartelijk,met koffie en een broodje. Paradigm heeft de ‘Cinema’-lijn uitgebreid met de Cinema 220 en 330. Het betreft hier een luidspreker die zowel als linker en rechter luidspreker ingezet kan worden, áls een centerluidspreker. Bij zowel de ‘220’ als de ‘330’ krijg je veel waar voor je geld.Voor $199 heb je een ‘220’ (een drie unit, tweeweg systeem) en voor $100 meer een ‘330’ die om een 2,5-weg, vijf unit systeem is opgebouwd. De beide luidsprekers zijn gemaakt om aangevuld te worden door een centrale baskast, want het frequentiebereik loopt van 110 Hz tot 20 kHz, al kan de ‘220’ eventueel tot 75 Hz en de ‘330’ tot 80 Hz doorlopen. Het klonk zo goed dat ik twijfelde aan de prijsstelling.


EDITORS' CHOICE