ARTIKEL

Overvoerd


Dieter van den Bergh | 12 maart 2009

“Tegenwoordig luister ik naar hiphop en trash metal, naar bluegrass en klassiek. En alles wat daar tussenin zit. Behalve naar mijn eigen muziek. Als ik zelf een plaat gemaakt heb, luister ik daar de eerste jaren niet meer naar. Anders ga ik me meteen afvragen ‘waarom heb ik het niet zus en zo gedaan, dat was veel beter geweest.’ Maar ik word vaak ook overvoerd door muziek. Zeker als ik in een ‘writing mood’ ben, zoals nu, dan kan ik eigenlijk weinig muziek hebben. Ik ben al niet zo’n schrijver. Als mijn vriend dan muziek draait, vraag ik hem soms zelfs om het af te zetten. Mijn hoofd zit te vol. Muziek moet bijzonder blijven. Eén keer per week ‘s avonds op de bank, met een goede fles wijn erbij.”

Emiliana Torrini

Airviool

“Of om te dollen in de tourbus. In de bus draaien we soms heel lomp. Zoals laatst AC/DC, keihard. We waren nogal dronken en probeerden airgitaar te spelen op Thunder. Vrij lastig hoor! Of we draaien bluegrass of Dolly Parton. Dan doe ik de airbanjo en een van mijn bandleden de airviool. Dat is ook moeilijk hoor, moet je maar ’s proberen!”

Platenzaken

“Ik koop veel muziek, heb net weer een hele stapel gekocht hier in Amsterdam. The Martha Argerich Collection, mijn favoriete pianiste uit Argentinië. En Midlake heb ik gekocht, echt een nieuwe ontdekking, een beetje Fleetwood Mac-achtig. En Fleet Foxes en iets van Serge Gainsbourg. Ik hou gewoon van kopen en van rondstruinen in platenzaken. Ik heb ook nog een plaat met van die dramatische gipsyviolen gekocht. Maar wel échte violen. Dat komt heel nauw voor mij. Violen worden te pas en te onpas ingezet om een bepaalde sfeer te creëren. Je wordt verplicht om in een bepaalde mood te komen. Daar hou ik niet. Violen zijn een delicate kwestie.”

EDITORS' CHOICE