De techniek belicht

De nieuwe Radius HD serie van Monitor Audio is bedoeld om in elke omstandigheid een juiste set op te bouwen voor muziekweergave, home cinema toepassing of beide. Naast de besproken monitor en vloerstaander is er een nog kleinere luidspreker voor surround. Twee verschillende subwoofers, een center en een drietal luidsprekers om aan de muur te hangen. In principe maken alle speakers gebruik van dezelfde technologie. Monitor Audio maakt alle units in eigen huis en kan daardoor de complete Radius HD lijn zo afstemmen, dat elke speaker een gelijke indruk geeft. Waarbij de basweergave, afhankelijk van de kastinhoud, dieper of juist minder diep gaat.

Monitor Audio Radius High Definition

De tweeters hebben een goudkleurige dome, bestaande uit een aluminium/magnesium-legering met opgedampt keramisch materiaal. Ze werken lineair tot 35 kHz. De bass/mid-units hebben eveneens een metalen conus, behandeld met een polymeer. De units zijn op speciale wijze gemonteerd. Ze passen in uitgefreesde gaten en via de achterkant worden ze met een lange bout vastgehouden op hun plaats. Dat heeft naast het kostenbesparende aspect van een snelle montage een akoestisch voordeel. Door de semi-ontkoppeling is er minder kleuring van de kast aanwezig. De R90 HD heeft een enkele 10 cm woofer, de R270 HD heeft twee dezelfde woofers per kast. Allebei basreflex-systemen met een poort (voor en achter bij de 270, achter bij de 90). Met de R90 HD worden muurbeugels meegeleverd. Wie ze liever op standaards zet, is wat extra geld kwijt.

Monitor Audio Radius High Definition

Hoe doordacht zijn de stands: je prikt de R90 HD op banaan stekkers in de stand, die op hun beurt uitkomen in de voet. Daar zitten luxe connectoren. Bekabeling naar de speaker blijft dus bij de vloer. Geen storende kabels te zien. Met twee schroeven zet je de R90 HD vast. Bij de R270 HD zitten de aansluitingen eveneens in de voet. In de doos van de vloerstaanders zitten rubber dopjes en spikes. De R90 HD meet 198 x 125 x 140 mm (de stand is 980 mm hoog). De R270 HD meet 1000 x 125 x 140 mm. De speakers zijn leverbaar in perfect afgewerkte kasten in de kleuren wit, pianolak zilver, zwart en twee fineersoorten (stands in zwart, zilver of wit). Een complete home cinema set, uitgaande van de aanwezige exemplaren, zou aangevuld moeten worden met een R370 HD subwoofer en een R225 HD center.


EDITORS' CHOICE