REVIEWBlacknote

Gebruiksgemak

Marnix Bosman | 07 januari 2010 | Fotografie Marnix Bosman | Blacknote | Importeur: Sneek Hifi

De DSA150 heeft een aparte vormgeving met een dikke dubbellaagse frontplaat van zwart en blank aluminium. Centraal op het front is een groot display geplaatst waarop de gekozen ingang met overdreven grote letters wordt aangegeven. Voor mij had dat allemaal wat minder gekund. Het display is wel uit te schakelen maar dan zie je weer helemaal niet wat er gebeurd. Het display licht dan namelijk niet even kort op bij het wijzigen van een ingang of het volume. Blacknote zou hier wat mij betreft nog wel iets aan mogen doen in een update. Ook de afstandsbediening krijgt geen schoonheidsprijs. Het apparaatje is heel compact en dun maar daardoor qua ergonomie een onding. Ook daarvan zeg ik, dat kan beter. Het apparaat zelf zit degelijk en solide in elkaar en heeft een logische bediening. De ruime afstand tussen de in- en uitgangen is prima. Het gebruik van dikke en stugge aansluitkabels is daardoor bij de DSA150 geen enkel probleem.

Luisterervaringen

Veel klasse D versterkers die ik tot nu toe ben tegengekomen zijn minder gevoelig voor een korte inspeelperiode in vergelijking tot gewone lineaire versterkers. Ook bij de Blacknote is dat het geval want hij laat al heel snel een compleet overzicht van zijn mogelijkheden horen. Naarmate de tijd vordert verandert het gedrag nauwelijks en vertoont hij een vergelijkbaar constant gedrag. De DSA150 is een snelle, analytische versterker met een stabiele controle over het gehele frequentiegebied. De klankbalans van de DSA150 legt zijn accenten vooral in het midden en hoge tonen gebied. Het laag is aanwezig en gecontroleerd maar lijkt wat teruggehouden. In verhouding tot het midden en hoog is het laag wat dun en timide. De controle is echter helemaal in orde en dat is aantrekkelijk. In combinatie met de Adam Compact, die soms wat zwaar is in het laag, werkt dit gedrag bijvoorbeeld heel goed. Samen met de PMC TB1S, die een hele evenwichtige klankbalans heeft maar ook een stuk kritischer is met klanknuances, is dit gedrag een stuk minder aangenaam. Het is dus belangrijk om goed te proberen of de DSA150 een mooi evenwichtige huwelijk met uw luidspreker kan smeden.

Blacknote DSA150 versterker

De ruimtelijke plaatsing en soepelheid in de weergave is goed. De dynamische mogelijkheden zijn echter de grootste kwaliteit van dit apparaat. Hij volgt alle wisselingen namelijk heel soepel en geeft geen krimp. Ook met moeilijkere luidsprekers kan hij goed overweg en gedraagt hij zich netjes.


EDITORS' CHOICE