REVIEWNaim Audio

Dan de opslag

Dan de opslag. De rip software slaat de muziek op als WAV bestanden e omdat dat de meest toekomst vaste ruwe vorm is e op de onderste harde schijf van de twee 400GB exemplaren aan boord. Waarom de onderste? Om dat deze tegen de kast is aangebouwd en zo dus de beste koeling heeft. De bovenste harde schijf is de backup schijf. Die schijf bevat een kopie van de onderste en wordt afhankelijk van de instelling, elke nacht bijgewerkt. Kans op verlies van gegevens wordt zo tot een minimum beperkt. Tel hierbij de temperatuur regeling en de door Seagate bevestigde manier van werken op en de risicos zijn dan inderdaad klein.

Voor het rippen hoeven geen instellingen te worden gemaakt. Zodra de muziek op de harde schijf staat kan er worden gespeeld. Nu is de bediening via het kleine aanraakscherm wel aardig, echt praktisch is het niet. Geen nood, de HDX kent een aantal mogelijkheden om de bediening meer persoonlijk te maken. Als eerste is er mobiel internet. Een apparaat dat hiervoor geschikt is kan worden gebruikt als afstandbediening voor de HDX. Van de importeur hebben we een Nokia N900 meegeleverd gekregen. En inderdaad, het hele aanraakscherm van de HDX is op het scherm van de N900 te toveren met een simpele invulactie van het netwerk adres van de het aanraakscherm van de speler - het scherm heeft een eigen IP adres - in de adresbalk van de webbrowser. Zo is het aanraakscherm ook voor wat kippiger ogen geschikt en je kunt op de luisterplek blijven zitten. Maar het kan ook anders en dan met een laptop. Hier zijn zelfs twee mogelijkheden. Een is de al genoemde waar het aanraakscherm wordt overgenomen door de PC en de andere is het installeren van de Naim Desktop Client software.

NAIM HDX - desktopclient

Let wel op dat deze software Windows nodig heeft dus op een Mac dit onder Parallels draaien. De Desktop Client interface heeft iets weg van een simpele iTunes layout, maar werkt verder als verwacht. Via de laptop zijn zo eenvoudig ingewikkelder playlists samen te stellen en te starten. De HDX doet dan de rest. De importeur komt op de valreep ook met de mededeling dat er in de iTunes store nu een app voor de iPhone beschikbaar is zodat er nog meer bedieningsmogelijkheden beschikbaar zijn.

En die HDX doet dat met behulp van twee ingebouwde omgevingen. Een is de Microsoft Windows XP Embedded omgeving. Deze regelt alle harddisk aangelegenheden van het rippen tot het maken van de automatische backup. Voor de Windows computer in de HDX is een eigen geschakelde voeding aanwezig die helemaal gescheiden is van de aparte voeding voor de audio kant van de speler. Ook andere invloeden van het Windows besturingssysteem op de prestaties van de audio kant van de HDX zijn door het gebruik van de Embedded versie sterk teruggebracht. Met Embedded Windows kan de ontwerper precies aangeven welke componenten van Windows wel of niet actief moeten zijn en zo worden pops en kliks die anders te horen zijn vermeden.

De audio software, de muziekspeler zelf dus, draait in Kernel Mode en kan dus niet verstoord worden door actieve onderdelen van het Windows besturingssysteem die in een lagere Mode draaien. In het kort komt het er op neer dat de computerkant van de HDX zo stil mogelijk is. De muziek wordt door Windows van de harde schijf gehaald en aangeboden aan een door Naim zelf ontwikkelde geluidskaart. Deze kaart is zo gemaakt dat alle lastige magnetische en elektrische storingen die nu eenmaal in een computeromgeving normaal zijn, geen invloed hebben op het muzieksignaal. Het muzieksignaal zelf wordt door gebruik te maken van precieze klokken zo goed als jittervrij gemaakt voordat het aan de Burr Brown PCM 1791A DAC chip wordt aangeboden.

Deze chip en de speler als geheel dus kan signalen van 24 bits bij 192 KHz aan en is daarmee dus klaar voor muziek van hogere resolutie. De Naim geluidskaart kent nog een fenomeen en dat is dat er zes afzonderlijke signalen tegelijk verwerkt kunnen worden. Dit houdt in dat de HDX zes onafhankelijke zones in een huis van muziek kan voorzien. Dit verzorgt de HDX door gebruik te maken van NaimNet, het eigen netwerk protocol. Dit hebben we nog niet kunnen testen en we beperken ons dus tot de enkel analoge uitgangen van de machine. Sinds de laatste software upgrade, versie 1.5, kent de HDX ook een ingebouwde UPnPe muziekserver. Hierdoor wordt opgeslagen muziek zichtbaar voor UPnPe muziekspelers. De HDX is dan wel geen muziek server, hij kan het wel.

NAIM HDX - bibliotheek

Met 400 GB aan diskcapaciteit kunnen er ongeveer 600 cds geript een plaatsje vinden. Dit is dan 16 bits, 44,1 KHz materiaal. Maar, we hebben gezien dat de HDX ook hogere resoluties aankan. Die moeten dan op een andere manier worden aangeboden. En daar is de HDX ook klaar voor. Aan de achterkant zagen we al de vier USB poorten en we gebruikten al de ethernet aansluiting.

e

MERK

EDITORS' CHOICE