REVIEWSony

Sharp LC-40LE705E en Sony KDL-40EX402

Gastauteur | 29 mei 2010 | Fotografie Gastauteur | Sony | Importeur: Sony Nederland

Sharp introduceert dit voorjaar ‘Quattron’ technologie in haar nieuwe high-end TV’s, waarbij het LCD paneel naar rood, groen en blauw ook een gele subpixel krijgt. Quattron is voorlopig alleen beschiktbaar op de 820 serie, de goekopere 705 modellen moeten het zonder doen. Toch is dat geen straf, want de door ons geteste LC-40LE705 blijkt voorzien te zijn een prima LCD paneel. Met een zwartwaarde van slechts 0,038 cd/m2 weet deze LCD televisie zelfs Panasonic’s plasmatelevisie de loef af te steken, terwijl de hoge wit-helderheid van 260 cd/m2 betekent dat het contrast uitkomt op 6931:1, een van de hoogste scores die wij ooit gemeten hebben!

Maar laten we niet de hard van stapel lopen en beginnen met het uiterlijk van de televisie. De vrij brede rand rond het scherm heeft aan de onderzijde een metaalkleurig accent, maar oogt tamelijk massief. Het X-Gen LCD paneel ligt net iets dieper dan de rand van het scherm en is helaas niet volledig ontspiegeld; in een ruimte met veel omgevinglicht heb je dus al snel last van weerkaatsingen in het scherm. Het scherm is voorzien van LED achtergrondverlichting en net als bij de geteste TV van Philips zien we dit terug in het energieverbruik. Hoewel de 40LE705E iets meer verbruikt dan Philips’ 40PFL65605H, is het verbruik met een klein 67 Watt nog altijd zeer beperkt.

Sharp heeft de televisie voorzien van een ingebouwde mediaspeler waarmee via USB foto’s en muziekbestanden zijn af te spelen; video wordt helaas niet ondersteund. Een DVB-T en DVB-C tuner met ondersteuning voor CI+ ontbreekt niet.





Het gammaverloop van de LC-50LE705 is erg goed en ligt dicht in de buurt van de gewenste 2.2, maar de onderlinge verdeling tussen rood, groen en blauw laat zien dat het beeld te blauw is, terwijl rood juist wat achterblijft bij grijsschakeringen.





Resultaat is dat de kleurtemperatuur, ook in movie modus, aan de koele kant is, met waarden die uiteenlopen van 7250 tot 8250 Kelvin.



De CIE triangel laat zien dat het kleurbereik in alle richtingen iets te groot is. Ook Sharp biedt echter uitgebreide kleurmanagement opties om dit op te lossen en ook de kleurtemperatuur en het grisverloop zijn precies naar wens af te stellen.

Sony KDL-40EX402

Sony stuurde ons een budgetmodel toe, de KDL-40EX402. Met een gemiddelde winkelprijs van 635 euro is dit het goedkoopste scherm uit de test, maar toch hoeft de TV zich nergens voor te schamen. De TV is voorzien van een vrij brede zwart/antracietkleurige rand en staat op een voet die niet draaibaar is. Een DVB-C en DCB-T tuner met CI+ slot ontbreken niet, terwijl de TV voorzien is van vier HDMI ingangen: prima dus. Omdat het een model uit het goedkopere segment betreft, wordt gebruik gemaakt van CCFL achtergrondverlichting. Desondanks blijft het energieverbruik met iets meer dan 115 Watt binnen de perken. Netwerkfunctionaliteit ontbreekt, maar via USB kunnen wel video’s van MPEG, Divx en MP4 formaat afgespeeld worden, alsmede MP3 muziekbestanden en JPG foto’s.

Bij de beeldinstellingen wordt wel duidelijk dat we hier met een goedkoper model te maken hebben. Uitgebreide mogelijkheden om het scherm af te regelen ontbreken en ook een echte movie modus vinden we niet terug. Wij testen het scherm dan ook in de ‘standaard’ mode, waarbij we de kleurtemperatuur handmatig op ‘warm’ gezet hebben.





Het grijsverloop van de TV laat zien dat het beeld over het algemeen aan de lichte kant is, al laat het gammaverloop een drastisch verval zien. Omdat de TV geen uitgebreide instellingsmogelijkheden heeft, is hier helaas niets aan te veranderen.







De kleurbalans is gelukkig wel vrij goed, wat resulteert in redelijke Delta E scores en een kleurtemperatuur die over het gehele bereik tussen zwart en wit netjes rond de 6500 Kelvin ligt. Het CIE diagram laat ten slotte zien dat het kleurbereik voor met name groen wat aan de ruime kant is, iets waar helaas niets aan te doen is zonder ook rood en blauw te beïnvloeden.


EDITORS' CHOICE